Otkriven pravi uzrok smrti prvog čovjeka u svemiru

Radiosarajevo.ba
Otkriven pravi uzrok smrti prvog čovjeka u svemiru

Uzrok smrti prvog čovjeka u svemiru Yurija Gagarina, koji je poginuo 1968. godine u padu aviona, već dugo godina je tema mnogih teorija i glasina. Sada prvi čovjek koji je hodao svemirom govori šta se desilo njegovom prijatelju i kolegi kosmonautu, piše Huffingtonpost.com.

Alexei Leonov, koji je 1965. posao prvi čovjek koji je izašao iz svemirske letjelice i lebdio u svemiru, godinama je istraživao šta je vodilo ka Gagarinovoj smrti i napokon je dobio dozvolu da, u intervjuu objavljenom u petak na ruskoj televiziji Russia Today, govori o detaljima.

Yuri Gagarin ušao je u istoriju 12. aprila 1961. godine, prvim svemirskim letom sa ljudskom posadom. Umro je oko sedme godišnjice njegove misije Vostok 1, 27. marta 1968, kada se lovac MiG-15, kojim su upravljali on i instrutkor Vladimir Seryogin srušio pored malog grada u blizini Moskve.

Leonov, koji je bio u blizini rekao je da je u daljini čuo dvije eksplozije.
Leonov je bio državnoj komisiji koja je istraživala pad i zvanični izvještaj govorio je to tome da su Gagarin i Seryogin manevrisali da izbjegnu sudar sa pticom ili drugim objektom i kao rezultat toga počeli se vrtiti i pali na zemlju.

„To objašnjenje je dato civilima, ali ne i profesionalcima“, rekao je Leonov. „Ustvari, sve se desilo drugačije.“
Greška drugog pilota
„Svi smo znali da je Su-15 (lovac) trebao biti testiran tog dana, ali je trebao letjeti na visini od 10.000 metara ili više, a ne 450-500 metara“, rekao je Leonov za RT. „To je bilo kršenje procedure letova.“
Novim izvještajem je potvrđeno da je neodobreni Su-15 letio preblizu MiG-15.
„Mlažnjak se može početi vrtiti ako veća, teža letjelica proleti pored i zahvati ga svojim izduvnim gasovima. To je tačno ono što se desilo Gagarinu. Ta putanja je jedina koja je odgovarala svim našim unesenim parametrima.“

Leonovu je bilo dozvoljeno da izađe u javnost sa pričom, osim jednog detalja: imena pilota aviona Su-15. Taj pilot, kojem je sad 80 godina, sada je teško bolestan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak