Otkriven novi organ, dosad nepoznati ligament u koljenu

Radiosarajevo.ba
Otkriven novi organ, dosad nepoznati ligament u koljenu

Dr Steven Claes i dr Johan Bellemans u svom su istraživanju pošli od naučnog rada iz 1876. godine, u kojem je iznijeta pretpostavka da bi u koljenu mogao postojati do tada nepoznati ligament.

Kad već pomislimo da u medicini novog doba nema više ničega novog što bismo mogli otkriti o ljudskom tijelu, činjenice nam pokažu da tome ipak nije tako. Dva hirurga sa Univerzitetske bolnice u Leuvenu, piše Jutarnji.hr, tako su otkrili potpuno novi dio ljudskog tijela. Radi se o jednom ligamentu u koljenu nazvanom anterolateralni ligament.

Njegovo postojanje utvrđeno je makroskopskom tehnikom disekcije kad su liječnici istraživali moguće uzroke komplikacija nakon rehabilitacije pacijenata koji su imali ozlijedu prednjeg križnog ligamenta, što je vrlo česta sportska ozlijeda.

Dr Steven Claes i dr Johan Bellemans u svom su istraživanju pošli od naučnog rada iz 1876. godine, u kojem je iznijeta pretpostavka da bi u koljenu mogao postojati do tada nepoznati ligament. Na koncu su ga uspjeli pronaći, te čak ustanovili da njegova ozlijeda može prouzročiti uobičajenu komplikaciju koja se često događa nakon rehabilitacije prednjeg križnog ligamenta.

Novi dio ljudskog tijela posljednji je put pronađen u junu 2013. godine. Radi se, doduše, o mikroskopskom sloju rožnice, ali je to otkriće pripomoglo sigurnijoj operaciji oka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak