Otkaz radnicama na piluli

Radiosarajevo.ba
Otkaz radnicama na piluli

Američka država Arizona 'unaprijedila' je svoj zakon o zdravstvenom osiguranju prijedlogom da žene koje žele da im kontracepcijske pilule budu pokrivene osiguranjem svojim poslodavcima moraju dokazati da ih uzimaju kao lijek za neko medicinsko stanje, a ne kao zaštitu od trudnoće.

Ukoliko prođe, novi zakon će također olakšati poslodavcima da otpuste radnicu koja pilule pije zbog kontracepcije, a ne zbog nekog poremećaja.

Nedavno doneseni zakon i u Arizoni nalaže da kontracepcijske pilule, kao i ostali lijekovi koji se izdaju na recept, budu pokrivene zdravstvenim osiguranjem, čemu se protive crkva i sve njoj bliske konzervativne institucije. Odbor za pravosuđe je u ponedjeljak odlučio doskočiti ovom liberalnom zakonu i omogućiti poslodavcima da odbiju osiguranjem pokriti kontracepcijske pilule ukoliko se one uzimaju zbog svoje primarne svrhe.

Obama prilagodio zakon o kontracepciji

Ukoliko zaposlenica želi da joj pilule budu pokrivene osiguranjem, morat će svom poslodavcu donijeti dokaz da ih mora piti zbog policističnih jajnika, endometrioze i drugih poremećaja koji se mogu liječiti kontracepcijskim pilulama.

Predlagačica izmjene zakona, Debbie Lesko, smatra da „u slobodnom društvu vlada ne bi smjela naređivati poslodavcima i organizacijama da rade nešto protiv svojim moralnih ubjeđenja“.

Čuti otkucaje srca kojih nema

Prijedlog ide na odobrenje u senat, a budući da se kosi sa svim zakonima o zaštiti privatnosti, teško da će još jedan konzervativni, srednjevjekovni prijedlog republikanaca zaživjeti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak