Osvježavajući deserti s voćem - fini i slatki moussevi
Uz vruće dane najbolje pristaju lagane kreme s mjehurićima zraka, pa osvježenje potražite u voćnim moussevima od svježeg voća i tučenog vrhnja.
Ako vam se ne daju peći kolači po visokim temperaturama, a jede vam se nešto slatko, isprobajte lagane, slatke i brze kreme od sezonskog voća koje vam se nađe pri ruci. Iako možda zvuči komplicirano, voćni moussevi jednostavno se pripremaju, a tako su osvježavajući i ukusni da će nestati u trenu.
Potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka poput zgnječenog voća, šećera, malo soli, tučenog vrhnja i želatine bez okusa. Za pripremu je dovoljno i desetak minuta, a u hladnjaku ga možete čuvati do nekoliko dana. Moussevi se najčešće poslužuju u čašicama, bilo od jedne vrste ili kombinirajući više voćnih mousseva za što efektniji izgled, no poslužite ga u praznim polovicama limuna, limete ili naranče.
Ohladite ga u hladnjaku te ukrasite svježim komadima voća. A voćni mousse možete iskoristiti i kao punjenje za kolač ili pitu.
Sastojci: šoljica jagoda, 1/2 šoljice šećera, kašika limunove korice, malo soli, kašika želatine, 2 bjelanjka, 1/2 kašile vanilije, šoljica tučenog vrhnja
Priprema: U blenderu izmiješajte nasjeckane jagode, kašiku šećera, limunovu koru i sol pa ostavite deset minuta. Izmiksajte. U zdjelu stavite dvije kašike vode i želatinu pa ostavite pet minuta. U drugu posudu stavite šest kašika šećera i tri kašike vode, zakuhajte pa kuhajte još četiri minute. U želatinu dodajte bjelanjke i miksajte minutu. Dodajte kašiku šećera i još miksajte. Ulijte vrući sirup od šećera pa izmiksajte. Istucite vrhnje i vaniliju. Dodajte smjesu s bjelanjcima pa umiješajte smjesu s jagodama. Poslužite u čašicama ili praznim polovicama limuna i hladite mousse dva sata, savjetuje 24sata.hr.
Sastojci: 150 g borovnica, 50 g malina, 50 g jagoda, 100 g šećera, 8 listova želatine, 4 žumanjka, 2 slatka vrhnja, 100 ml mlijeka, 2 vanilin šećera
Priprema: Na pari izmiješajte prokuhano mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i žumanjcima. Smjesi dodajte ocijeđenu želatinu koju ste 15 min topili u hladnoj vodi, pa dodajte i zgnječeno voće. Izmiješanoj smjesi, stalno miješajući, dodajte tučeno slatko vrhnje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.