Osvježavajuće, ukusno, hranljivo i brzo: Špageti s limunom

Radiosarajevo.ba
Osvježavajuće, ukusno, hranljivo i brzo: Špageti s limunom

Ovo je pravi ljetni recept, jelo koje će vas zasititi, a istovremeno i osvježiti. Špageti s limunom posebno su popularni u dijelovima Italije oko Napulja i Sorenta, poznatim po svojim nasadima limuna. 

Ovo jelo priprema se za petnaestak minuta, te je tako idealno za ljetni radni dan. Za četiri do pet osoba potrebno vam je: 

  • 500 gr špageta
  • decilitar maslinovog ulja
  • 4 - 5 režnjeva sitno nasjeckanog bijelog luka 
  • šaka nasjeckanih svježih listova mente
  • sok jednog limuna 
  • naribana korica limuna

Špagete skuhajte "al-dente" u dosta slane vode. Istovremeno pripremite sos tako što ćete u velikoj zdjeli za služenje pomiješati maslinovo ulje, sitno nasjeckani bijeli luk, listiće mente, sok od limuna i ribanu koricu limuna. Na ovaj sos istresite skuhane i dobro ocijeđene špagete, dok su još vreli. Promiješajte i jelo je gotovo. 

Ako želite pojačati neki od okusa, po želji povećajte količinu navedenu u receptu. 

Prilikom serviranja poslužite parmezan. 

Dobar tek!  


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak