Osma godišnjica smrti pape Ivana Pavla II

Radiosarajevo.ba


Katolici diljem svijeta obilježavaju osmu godišnjicu smrti jednog od najomiljenijih Papa novijeg doba - Ivana Pavla II, koji je 2011. godine proglašen Blaženim.

Blaženi Ivan Pavao II, umro je u Vatikanu 2. aprila 2005. godine. Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga uticaja.

Već na njegovom posljednjem ispraćaju vjernici su izvikivali 'Santo subito!' - 'Odmah svetac!'. Postupak je krenuo u izuzetno kratkom roku, dva mjeseca poslije smrti poljskog pape, zahvaljujući tome što je njegov nasljednik Benedikt XVI ukinuo odredbu koja je dopuštala pokretanje postupka tek pet godina nakon smrti.

Papa Benedikt XVI proglasio je 1. maja 2011. godine Ivana Pavla II blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II održao prvu sv. misu kao papa, 22. oktobra.

Posljednje dane Ivana Pavla II, čiji je pontifikat od 26,5 godina među najduljima u historiji, mediji su pažljivo pratili, a više od milion ljudi danima je dolazilo pokloniti se pred posmrtnim ostacima voljenoga Pape.

U 26 godina njegova pontifikata, papa Ivan Pavle II posjetio je 130 država, proputovao 1,2 miliona kilometara, pa se računa kako je tokom putovanja obišao zemaljsku kuglu gotovo 30 puta; prvi je papa koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Dvije posjete BiH

Papa je zagovarao pravo svakog naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu 'kultura života', promicao je međureligijski dijalog i mir i zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima i prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Papa Ivan Pavle II posjetio je glavni grad BiH 1997. godine.  

Papa je 12. i 13 aprila 1997. godine bio je u posjeti Sarajevu. Dolazak pape je davalo novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Po izlasku iz aviona, poljubivši bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njezine ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima, potom prisustvovao misi u sarajevskoj katerdrali.

"Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu", izjavio je papa Ivan Pavao II priliko posjete Sarajevu.

Sutradan pred 50.000 prisutnih na stadionu Koševo papa je predvodio svečano euharistijsko slavlje. Pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, dodavši kako je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda.

Iako je Ivan Pavao II još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, ta se posjeta nije mogao ostvariti budući da nitko nije mogao garantovati sigurnost Papi i hodočasnicima. Pa je Ivan Pavao II u Castel Gandolfu održao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu, piše Historija.ba.

Papa Ivan Pavao II je dva puta posjetio BiH, nakon Sarajeva i Banju Luku 22. jula 2003, a o njoj je govorio čak 263 puta.

Fotogaleriju papine posjete Sarajevu pogledajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak