OMV zasadio 550 sadnica

Radiosarajevo.ba
OMV zasadio 550 sadnica

Uposlenici i uprava kompanije OMV BH dali svoj puni doprinos Međunarodnoj godini šuma i općem smanjenju emisije CO2 u atmosferu. Zasadili su 550 sadnica u sklopu podrške Rezolucije Generalne Skupštine UN broj 61/193 kojom je 2011. proglašena Međunarodnom godinom šuma.

Šume u Bosni i Hercegovini pokrivaju 53% površine države što iznosi nešto više od dva i po miliona hektara, ali je, na žalost, ova površina u neprestanom smanjenju. U isto vrijeme šumsko bogastvo naše zemlje, za neke je izvor isključivo vlastitih prihoda.

Ovim projektom OMV BH pomaže da se podsjetimo:
-    šume su zaštita izvorišta vode, te bez njih nema ni pijaće vode
-    dvije trećine svjetskih izvorišta voda dolaze iz šumskog područja
-    svaka prenamjena šumskog područja je protivna međunarodnim standardima i pozitivnim zakonskim propisima
-    planeta se guši jer ostaje bez zdravog plućnog krila

Projekat pošumljavanja je započeo u 2011 godini  na brdu iznad Tuzle 16. novembra, saopćeno je iz OMV-a

OMV i održivost
OMV BH ima sjedište u Sarajevu i upošljava 23 radnika, dok je dodatno više od 400 radnika uposleno u mreži od 28 modernih benzinskih stanica. Osnovna djelatnost društva je trgovina naftom i naftnim derivatima. OMV BH ima tržišni udio od 8% i peto je naftno preduzeće u Bosni i Hercegovini. Skupina OMV, čiji je dio i OMV BH d.o.o. vodeće je naftno preduzeće u Srednjoj Evropi u području prerade i trgovine naftom, prisutno u 13 srednjoevropskih država.

OMV je dio UN-ove inicijative Global Compact, što uključuje snažan osjećaj odgovornosti prema socijalnom i prirodnom okruženju u ekonomski slabijim regijama. OMV proaktivno sudjeluje u rješavanju gospodarskih, ekoloških i društvenih problema vezanih uz njihovo poslovanje, saopćeno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak