Odred za sprječavanje 'budućih' zločina

Radiosarajevo.ba
Odred za sprječavanje 'budućih' zločina

Policija u Los Angelesu se počela koristiti statističkim analizama i matematičkim formulama za predviđanje zločina, koji se tek trebaju dogoditi, prenosi Jutarnji.hr.

Složena matematička formula nastala je proučavanjem statističkih podataka iz ranijih godina te pronalaskom skrivenih uzoraka koji se ponavljaju. Formula, potom, na karti grada prikazuje kvadrate, u kojima bi se zločin trebao dogoditi tog dana. Kvadrat se precizno određuje i pokriva 150 četvornih metara.

Nakon što kompjuter izračuna koordinate, pripadnici odreda za "buduće zločine" dobiju karte s obilježenim "vrućim područjima" za taj dan, a onda dolaze tamo i trude se biti uočljivi. Iako je u još povojima, projekt se već pokazao izuzetno uspješnim: Santa Cruz, pokusni kunić prošlog ljeta, svjedočio je smanjenju kriminala od 25 posto.

Kritičara metode je mnogo i citiraju film "Minority Report". U filmu, urađenom po priči Philip K. Dicka, policija hvata osobe zbog zločina koje još nisu počinili. Pravnici, s druge strane, ističu zakonske komplikacije. Prema 4. amandmanu američkog ustava, policajci ne smiju zaustaviti sumnjivca bez opravdanog razloga. Može li se nalaženje na "vrućem kvadratu" smatrati opravdanim razlogom za hapšenje?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak