Odrastati kao katolik gore je od zlostavljanja!

Radiosarajevo.ba
Odrastati kao katolik gore je od zlostavljanja!

Mentalno mučenje od strane vjeroučitelja na djecu ostavlja teže i dugoročnije posljedice od seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, tvrdi Richard Dawkins, bivši profesor biologije s Oxforda, militantni ateista i autor poznate knjige Iluzija o bogu.

Dawkins je u svom prepoznatljivom provokativnom stilu istaknuo kako mu je jedna žena, koju je svećenik seksualno zlostavljao kao sedmogodišnju djevojčicu, rekla kako je to bilo manje traumatično od rečenice koju je čula nakon smrti svoje sedmogodišnje prijateljice da će "trunuti u paklu" jer je djevojčica bila iz protestantske porodice.

"Učenje djece da zaista potpuno i iskreno vjeruju u to da ljudi koji griješe nakon smrti idu u pakao, gdje će gorjeti zauvijek i da im se koža nanovo i nanovo obnavlja, a zatim otpada od opeklina, donosi zaključak kako je takvo učenje puno gore od seksualnog zlostavljanja", rekao je Dawkins dodajući da će djeca dugoročno imati strašnije noćne more i dugoročnije psihičke posljedice zato jer zaista u to vjeruju.

Vezano:
Richard Dawkins: Kontroverzna knjiga za djecu
Čemu to djecu uči gorljivi ateista?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak