Odgovor na često pitanje: Koliko često i kako treba čistiti kuhalo?
Jutarnja šolja čaja ili kafe mnogima je omiljeni ritual, posebno tokom hladnih oktobarskih jutara.
Međutim, ako primijetite gorak ili neobičan okus u omiljenom napitku, razlog bi mogao biti prljavo kuhalo. Stručnjaci za čišćenje ističu da bi se kuhalo trebalo redovno čistiti, idealno jednom mjesečno, kako bi se spriječilo nakupljanje kamenca.
Kamenac se formira iz minerala poput kalcija i magnezija, koji ostaju nakon što se tvrda voda prokuha. Iako nije štetan po zdravlje, može utjecati na ukus pića, uzrokovati neugledne naslage u unutrašnjosti kuhala, pa čak i smanjiti njegovu efikasnost. Posebno je izražen u područjima s tvrdom vodom, gdje se nakuplja brže i češće.
Raspisana potjernica: Policija objavila identitet osumnjičenog za ubistvo trudne žene u Hrvatskoj
Dobra vijest je da za čišćenje kuhala ne trebate skupa sredstva. Najjednostavniji i najjeftiniji način uklanjanja kamenca je pomoću običnog bijelog sirćeta. Potrebno je napuniti kuhalo mješavinom pola vode i pola sirćeta, prokuhati smjesu, izliti je, a zatim još jednom prokuhati samo vodu kako biste uklonili miris sirćeta.
Oni koji su isprobali ovu metodu kažu da je vrlo učinkovita i ne zahtijeva puno vremena. Jedino se preporučuje da otvorite prozor ili uključite ventilaciju jer se tokom kuhanja može osjetiti jak miris sirćeta. Bez obzira na to, ova metoda je prirodna, sigurna i bez štetnih hemikalija.
Redovno održavanje kuhala produžava njegov vijek trajanja, poboljšava ukus napitaka i doprinosi higijeni kuhinje. Ako kuhalo koristite svakodnevno, čišćenje jednom mjesečno može napraviti veliku razliku u ukusu i u funkcionalnosti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.