Očistite frižider temeljito: Savjet za sigurnu pripremu praznične hrane

0
Radiosarajevo.ba
Očistite frižider temeljito: Savjet za sigurnu pripremu praznične hrane

Božić je sve bliže, a mnogi žure u prodavnice kako bi pripremili prazničnu trpezu. Ipak, prije nego što krenete s pripremom hrane, važno je temeljno očistiti frižider.

Često ga praznimo samo da napravimo mjesta za novu hranu, ali stare mrvice, prosipanja i mrlje lako ostanu neprimijećene. To može dovesti do razmnožavanja bakterija i povećati rizik od kontaminacije mesa, mliječnih proizvoda ili ostataka hrane tokom praznika.

Stručnjaci za čišćenje savjetuju da za ovu namjenu uopće nisu potrebni agresivni hemijski proizvodi. Dovoljno je koristiti bijeli sirćet, prirodno i sigurno sredstvo koje efikasno uklanja prljavštinu i bakterije. Njegova kiselost razgrađuje mrlje, a ujedno djeluje antibakterijski i siguran je za hranu.

"Očuvanje istinskih vrijednosti": Svečanom akademijom u Vijećnici obilježena 33. godišnjica VKBI-ja

Hemijski proizvodi mogu ostaviti ostatke čak i nakon ispiranja, što može promijeniti okus hrane ili je kontaminirati. Za razliku od njih, bijeli sirćet se često koristi i u pripremi hrane, pa je potpuno siguran. Uz to, lako otapa ljepljive naslage i prosipanja, što omogućava brzo i jednostavno čišćenje.

Proces čišćenja je jednostavan: izvadite svu hranu, operite police i ladice sapunicom i ostavite da se osuše. U bočicu s raspršivačem stavite jednaku količinu toplе vode i bijelog sirćeta, poprskajte unutrašnjost frižidera i ostavite da djeluje barem pet minuta. Dok čekate, možete pregledati i baciti hranu koja je istekla ili oprati kontejnere.

Nakon toga obrišite frižider vlažnom krpom, a mrlje će se lako ukloniti bez napornog ribanja. Suhom krpom obrišite površine kako biste spriječili pojavu plijesni, vratite police i ladice, stavite hranu nazad i frižider je spreman za Božić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak