Objavljene nominacije za nagradu Vaclav Havel

Radiosarajevo.ba
Objavljene nominacije za nagradu Vaclav Havel

Bjeloruski aktivista za ljudska prava Ales Bialiatski, Udruženje mladih advokata Gruzije i kineska Mreža za zaštitu ljudskih prava nominovani su u ponedjeljak u Pragu za Nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, javlja Fena.

Nagrada za ljudska prava osnovana u spomen na nekadašnjeg predsjednika Češke ove će godine biti dodijeljena prvi put. 

Ocjenjivačka komisija, koja se sastoji od šest nezavisnih članova i kojom predsjedava predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) Jean-Claude Mignon, izabrala je tri kandidata od 27 koji su ispunjavali uslove za dobivanje nagrade.

„Potrebno je reagovati kada su ljudska prava u opasnosti i to je ono što mi radimo. Također je potrebno podstaknuti i istaknuti one koji se posvete borbi za ljudska prava i to je nešto što radimo manje. To je ono što ova nagrada čini“, rekao je Jean-Claude Mignon kada je objavio nominovane za nagradu.

Ocjenjivačka komisija je prvo suzila izbor na šest kandidata od 27 prijavljenih.

Odluka o dobitniku nagrade bit će donesena 29. septembra na drugom sastanku koji će biti održan u Strasbourgu, a 30. septembra će biti objavljeno u javnost.

Nagrada Vaclav Havel za ljudska prava, koja ima za cilj odavanje priznanja za izvanredno djelovanje civilnog društva u odbrani ljudskih prava u Evropi i dalje, dodjeljuje se svake godine od strane Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u saradnji s bibliotekom Vaclav Havel i Fondacijom Povelje 77 i vrijedi 60.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak