O stresu: 6 čudesnih načina da prevarite vaš blesavi mozak

Radiosarajevo.ba

''Stres je naša percepcija onoga što se dešava u spoljnom svijetu i moć koju pridajemo tim događajima'', tvrdi Lauren E. Miller, autorica i stručnjakinja za stres.

Ako možete da usvojite njenu definiciju ovog fenomena kao svoju, onda ćete možda otkriti da je moguće da promijenite okvir vaše percepcije stresnih situacija, i zaista utječete na smanjenje sveukupnog stresa.

Autorica knjige '5 minuta do nestanka stresa' ima dosta saosjećanja za teškoće kroz koje ljudi prolaze (kao neko ko je preležao rak i sama je prošla kroz dosta toga), ali vjeruje da je kontraproduktivno da sebe gleda kao žrtvu. Umjesto da dozvolite da vas stres preuzme, Miller insistira na tome da ga morate transformisati.

''Da, stres, je u nekom trenutku, neizbježan. To je jedna od stvari protiv koje, mi kao ljudska bića vodimo rat u džungli našeg uma'' kaže Miller. Ključ u borbi sa stresom, smatra ona, je saznanje da ste vi glavni.

''Ako napravite svjestan izbor i ostanete budni na kapiji vaših misli, onda možete da prilagodite svoju percepciju u svakoj situaciji", tvrdi ona. Ukoliko želite da budete šef sopstvenih misli, to neće doći prirodno, ali postoje neke strategije i trikovi koje možete koristiti da biste pokazali stresu ko je šef.  

Dominomagazin.com nam donosi šest tehnika od kojih se svaku može izvesti za pet minuta ili manje, a to vam zaista može 'bukvalno promijeniti način života'. 

Krenimo redom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak