Novi Sad: Osnivač 'Biciklističke kuhinje' otjeran iz Srbije

Radiosarajevo.ba
Novi Sad: Osnivač 'Biciklističke kuhinje' otjeran iz Srbije

Osnivač Biciklističke kuhinje Simon Wilson zajedno sa ženom i troje djece otputovaće u Ameriku nakon nekoliko godina života u Novom Sadu jer mu je policija odbila zahtjev za produženje vize. Tim povodom, porodica Wilson poslala je "oproštajno pismo" Novom Sadu i zemlji, jer odlazi po nalogu suda.

"Svima koji su došli u Kulturnu razmenu ili kojima je popravljen bicikl u Biciklističkoj kuhinji, želimo da kažemo da je bilo sjajno živjeti u Novom Sadu nekoliko posljednjih godina i da je sjajno iskustvo upoznati toliko divnih ljudi", riječi su "oproštajnog pisma" koje je Wilson objavio na svom Facebook profilu, pod naslovom Goodbye, Novi Sad.

Wilson je u svom "pismu" napisao da je "svako ko koristi religiju ili politiku da kontroliše druge veliki se*onja, a svako ko dozvoljava da bude kontrolisan i manipulisan ili suviše lijen da misli svojom glavom - idiot".

"Kako djela govore više nego riječi, neće biti da je on - koji je sa 17 godina došao u Evropu da bi se volonterski bavio socijalnim i humanitarnim radom, da bi obučen kao klovn uveseljavao klince u školama i odjeljenjima za rak, dovodio bendove i organizovao koncerte, besplatne radionice i festivale, oženio se i dobio troje predivne djece, uložio sopstveni novac u socijalni posao i otvorio u Srbiji prvi Bike Kitchen - taj koji bi trebalo da mijenja svoje vrijednosne stavove", navodi Wilson u "pismu".

Wilson u Novom Sadu živi više od tri godine sa suprugom i troje djece. Policija mu je naložila da do kraja oktobra napusti Srbiju jer je prekršio uslove boravka.

Njemu je, prema objašnjenju policije, boravak prvobitno bio odobren radi volontiranja u kulturnoj razmjeni, a ne za osnivanje privrednog društva za trgovinu i usluge i rad u njemu - što je Wilson učinio. S druge strane, Wilson tvrdi da je ova situacija rezultat nesporazuma između policije i advokata koji ga je zastupao, jer kako je rekao, smatrao je da sve vrijeme radi sve što je potrebno.

Nevolje za članove udruženja Kulturna razmena i kafić Biciklistička kuhinja nastale su kada je na jednom novosadskom internet sajtu objavljen tekst Danila Redžepovića, koji se predstavlja kao novinar i osnivač udruženja Omladina Srbije. U tom tekstu Redžepović tvrdi da grupa mladih stranaca u Novom Sadu ustvari pripada sekti Familija. On u tom tekstu, zbog koga je reagovalo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, daje i adrese članova udruženja u Novom Sadu.

Pošto su pojedini mediji objavili Redžepovićev tekst, izlog kafića Biciklistička kuhinja je razbijen, a prema tvrdnji članova Kulturne razmene, tu počinje i njihova nevolja sa vlastima, vizama i boravišnim dozvolama. 

Prije dvije sedmice je održan miran skup podrške Wilsonu na Trgu slobode, gdje je oko 100 učesnika transparentima poručilo da Wilson i njegova porodica trebaju dobiti vizu za ostanak u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak