Nobelovci užasnuti ruskim anti-gay zakonom uputili pismo Putinu

Radiosarajevo.ba
Nobelovci užasnuti ruskim anti-gay zakonom uputili pismo Putinu

Dvadeset i sedam dobitnika Nobelove nagrade pisali su Vladimiru Putinu protestirajući protiv kontroverznog zakona koji kažnjava homoseksualnu "propagandu" u otvorenom pismu koje je u utorak objavio britanski dnevni list The Independent.

"Ovo pismo pokazuje solidarnost mnogobrojnih članova svjetske naučne zajednice s političarima, umjetnicima, sportistima i drugima koji su već izrazili užasnutost prema akcijama ruske vlade protiv homoseksualnih građana" napisali su nobelovci.

Pismo su sastavili Britanac Harold Kroto, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1996. godine, i njegov dugogodišnji prijatelj Ian McKellen, britanski glumac poznat po angažovanosti u domenu prava homoseksulaca.

Potpisnici pisma su većinom dobitnici Nobelovih nagrada za fiziku, hemiju i medicinu, ali i pisci, kao J.M. Coetzee i Herta Mueller, i sjevernoirska militantkinja Mairead Maguire.

"Nikada nije lako protestirati, ali se nadamo da će izražavanjem našeg protivljenja novom zakonu biti moguće ohrabriti rusku državu da prihvati demokratske, političke i humanitarne principe 21. stoljeća, za koje se borio posljednji sovjetski lider Mihail Gorbačov" navodi se u pismu.

Vladmir Putin je u junu proglasio zakon koji kažnjava novčanom i zatvorskom kaznom homoseksualnu "propagandu" pred maloljetnicma, kontroverzni tekst koji je izazvao pozive na bojkotiranje Zimskih olimpijskih igara od 7. do 23. februara u Sočiju, na obali Crnog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak