Nobelova nagrada za 'tatu' prve bebe iz epruvete

Radiosarajevo.ba
Nobelova nagrada za 'tatu' prve bebe iz epruvete
Robert Edwards

Britanac Robert Edwards (85), naučni otac prve bebe iz epruvete, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju.

"Edwardsova postignuća dovela su do liječenja neplodnosti koja pogađa oko 10 posto parova širom svijeta", saopćio je predstavnik Karolinska Instituta u Stockholmu.

Najčudesnije rođenje
Robert Edwards rođen je u Manchesteru 1925. godine. Nakon služenja vojske tokom Drugog svjetskog rata diplomirao je biologiju, a zatim doktorirao fizologiju.

Problematikom umjetne oplodnje počeo se baviti još pedesetih godina. Nakon više od 20 godina fundamentalnih istraživanja zajedno sa kolegom, ginekologom dr. Patrikom Steptoem razvio je metodu pomoću koje je jajne stanice moguće oploditi izvan ženina tijela, a embrij zatim usaditi u maternicu. Zahvaljujući umjetnoj oplodnji u noći 25. maja 1978. godine na svijet je došla Britanka Louise Brown, što su mediji tada proglasili "načudesnijim rođenjem u historiji". Bio je to jedan od najvećih trijumfa moderne medicine.

Edwards i Steptoe zatim su u Bourn Hallu u Cambridgeu utemeljili prvu kliniku za umjetnu oplodnju. Nakon Louise Brown, njih dvojica bila su "naučni očevi" još hiljadu beba koje su začete umjetnom oplodnjom. Dosad je zahvaljujući toj metodi širom svijeta rođeno više od četiri miliona djece.

Ne želi odličja
Da bi Robert Edwards mogao dobiti Nobela za medicinu, već su zadnjih dana spekulirali švedski mediji. Edwards, professor emeritus na Cambridgeu, lošeg je zdravlja i jučer nije mogao dati izjavu medijima. No, novinari su izvukli njegov intervju iz 2003. godine kada je rekao da ga ne zanimaju odličja kraljice Elizabete II.

"Ja sam socijalist i neću roniti suze oko Kraljičnih ordena. No, ako mi možete organizirati Nobela, samo naprijed", rekao je tada Edwards, kojemu će pripasti 1,5 miliona dolara nagrade. Nažalost, njegov kolega Patrick Steptoe umro je 1988. godine i tako je izuzet iz nagrade jer se Nobel ne dodjeljuje posthumno.

Najnovije informacije su da se Vatikan dosta ljuti zbog dodjele nagrade Edwardsu.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak