Njoke sa rukolom i suhim vrganjima

Radiosarajevo.ba
Njoke sa rukolom i suhim vrganjima


Njoke su omiljeni, ali ne tako čest prilog za razne umake, upravo zbog dugog način pripreme. Ali zato će ove njoke riješiti sve probleme jer je postupak pripreme izuzetno brz i jednostavan.

Uz dva neobična dodatka - rukolu i suhe vrganje, neće vam biti potreban nikakav umak jer dovoljno će biti malo maslinovog ulja, uz listić bosiljka malo kadulje, savjetuje site Recepti-svijeta.com.

Sastojci:

1 litra mlijeka
500 gr oštrog brašna
5 dkg maslaca
malo soli
1 jaje
1 žumance
10 dkg rikole
5 – 10 dkg suhih vrganja

Priprema:

Prokuhajte mlijeko, maslac i so. Kad uzavrije, dodajte sitno nasjeckanu rukolu i namočene i nasjeckane suhe vrganje. Kad to malo prokuha, dodajte brašno, dobro miješajte da ne nastanu grudvice, a ako ne ide drvenom kašikom, slobodno koristite mikser. Nakon nekoliko minuta kuhanja, skinite s vatre i pustite smjesu da se ohladi.

Kad se smjesa od brašna ohladi, u nju dodajte jaje i žumance. Dobro izmiješajte i pravite njoke. Pazite da ruke malo 'zabrašnite' da vam se njoke ne bi lijepile. Oblikovane njoke stavite u kipuću i posoljenju vodu, a kad isplivaju na površinu, znači da su gotove i tad ih izvadite. Pospite ih parmezanom i zalijte umakom po želji. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak