Nikako u trouglove: Cijelog života, na pogrešan način ste sjekli tortu. Postoji mnogo bolja metoda!

3
Radiosarajevo.ba
Nikako u trouglove: Cijelog života, na pogrešan način ste sjekli tortu. Postoji mnogo bolja metoda!

Znamo što mislite: gluposti – uvijek sječemo tortu na dobro poznate trouglove! Međutim, momak u videu na kraju ovog teksta se u postupku oslanja na smjernice iz 1906. godine… tako su još davnih dana ljudi sjekli torte i kolače!

Koristeći ovu metodu, kolač će duže ostati svjež – nema sušenja onih dijelova, koji su nepokriveni šlagom. Pored toga, veličina porcije za svakog će biti gotovo jednaka.

Čak ni naučnicima nije sasvim jasno zašto uporno režemo kolače na trouglove. Britanski matematičar Francis Galton bavio se ovim pitanjem još 1906. godine.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Prvu krišku odrežite tačno na sredini torte. Dobijamo pravougaonik koji siječemo na manje komade, a ostatak torte stisnemo. Sutradan ponavljamo vježbu, samo što se prvi komad siječe okomito na rez prethodnog dana. Trećeg dana će nas već od prvog dana čekati jedan rez, tako da ćemo imati još manje posla da dobijemo krišku iz sredine torte. Ovo ponavljamo do kraja.

Da li je rezanje trouglastih komada torte prošlost?

Pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak