Nije šala: Od voća i povrća smo optimističniji!

Radiosarajevo.ba
Nije šala: Od voća i povrća smo optimističniji!

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da optimistične osobe u krvi imaju višu razinu biljnih spojeva pod nazivom karotenoidi. Riječ je o žutim, narandžastim i crvenim pigmentima koji se skrivaju u brojnom 'obojenom' voću i povrću, piše Ordinacija.hr.

Betakaroten je jedan od najpoznatijih karotenoida; ovaj biljni pigment daje voću i povrću specifičnu žutu i narandžastu boju. Kada pojedemo namirnice koje ga sadrže, naše ga tijelo pretvori u retinol vrstu dragocjenog vitamina A, koji je neophodan za zdravlje i ljepotu kože.

Osim što pomaže u zaštiti od štetnih UV zraka, betakaroten osigurava ravnomjerno tamnjenje kože, skraćuje vrijeme potrebno za postizanje preplanulog tena i pomaže u prevenciji alergijske reakcije na sunce. Betakaroten omogućuje i da duže vrijeme uživate u preplanuloj boji svoje kože.

Voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima, a trebali biste ga jesti svaki dan. Svježe voće bogato je i vlaknima, a ako vam već nije dostupno svježe, ili vam se jede ono koje trenutno ne dozrijeva, postoji rješenje. Zamrznuto voće jednako je dobra alternativa, ali birajte ono koje nije zaslađeno.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Psychosomatic Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak