Nigerijski užas: Roditelji ubijaju blizance jer misle da su ukleti

Radiosarajevo.ba
Nigerijski užas: Roditelji ubijaju blizance jer misle da su ukleti

U nekim nigerijskim selima nadomak prijestonice roditelji i dan-danas ubijaju novorođene blizance, jer smatraju da su ta djeca ukleta.

Nigerijska vlada obećala je da će rasvijetliti ubistva beba, a regionalne vlasti u Abudži sastavile su komisiju koju čine borci za ljudska prava, policajci, plemenske vođe i žene, čiji je zadatak da otkriju koliko je ova praksa zaista rasprostranjena.

Nigerijac Mika Elajžda ispričao je za radio DW da su njegovi roditelji prije njega dobili blizance koje su ubili i da je i sam jedva izbjegao smrt, jer postoji i vjerovanje da je dijete koje se rodi poslije blizanaca, takođe, ukleto i zlo.

Blizanci su od davnina smatrani izopačenim ili lošim znamenjem u određenim dijelovima Nigerije i običaj je nalagao da se ubijaju odmah pošto se rode.

Pod uticajem misionara, ova praksa je obustavljena, ali ne svuda. Najčešće se ubijaju djeca čija majka umre na porođaju, a blizanci se tada živi zakopavaju, zajedno sa tijelom majke. U istim selima, najčešće se ubijaju i deca sa invaliditetom, navodi njemački radio, piše Telegraf.rs.

Upravo Nigerija važi za 'zemlju blizanaca', jer su, prema podacima, od 1972. do 1982. godine, od 1.000 porođaja, u 50 rođeni blizanci, što je gotovo četiri puta više nego što je u to doba bilo u Evropi ili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak