Nezgodne strane soka od narandže
Radiosarajevo.ba
Ilustracija
Prirodni voćni sok od narandže najbolje je iscijediti kod kuće, ali je i kupovna verzija i dalje zdravija od gaziranih napitaka. Sok od narandže odličan je izvor vitamina C, kalija, vitamina B1, B9 i B6. Osim toga, nutricionistički je bogatiji od jednake količine jabučnog soka i nekog drugog voća. Dakako sadrži i flavonoide, koji brižno čuvaju naše zdravlje. A sok od narandže koji sadrži komadiće voća nutricionistički je vrednija verzija ovog napitka.
Ipak, ni on nije za sve ljude i njihova specifična stanja. Pogledajte zašto:
Zbog niskog pH od 3,5 može pogoršati probleme sa želucem
Pije li se stalno, može pogoršati već prisutne gastrointestinalne probleme. Srećom, problemi sa želucem nastali zbog juica kratkotrajni su i blagi.
Iz istog razloga izaziva i eroziju zubne cakline
Neki stručnjaci stoga savjetuju da sok od narandže pijete na slamku. A drugi da nakon ispijanja ne perete odmah zube jer je caklina tad osjetljiva.
Kupovni sok od narandže zapravo je industrijski prerađen
Svježe ocijeđeni i filtrirani sok od narandže pasterizira se i izgubi većinu tekućine, a zatim se smrzava i transportira. Ovaj proces uništava određene esencije i ulja. Ipak, mnogi vrijedni sastojci ostaju, pa je još uvijek bolji od bilo kojeg gaziranog napitka.
net.hr/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.