Nestabilno vrijeme u Evropi, snijeg i niske temperature

Radiosarajevo.ba
Nestabilno vrijeme u Evropi, snijeg i niske temperature


Zadnjih dana dio Europe zahvatilo je vrlo nestabilno vrijeme s neuobičajeno niskim temperaturama za kraj maja.

Podsjećamo, 1. juna počinje klimatološko ljeto. Snažna anticiklona nad Atlantikom blokirala je uobičajeno zonalno visinsko strujanje pa se nad zapadnom i srednjom Europom uspostavilo izraženo sjeverno i sjeverozapadno visinsko strujenje u kojem je vrlo hladan zrak s područja Grenlanda preko Islanda i Britanskog otočja preplavio dio zapadne i središnje Europe i stigao sve do sjeverne Italije i Jadrana. U takvoj sinoptičkoj situaciji snijeg se vratio u mnoge planine Europe, piše Crometeo.

Najhladnije vrijeme zabilježeno je na istoku Velike Britanije. Primjerice, istočnije od Londona niti najviše dnevne temperature tijekom današnjeg dana neće prelaziti zimskih 5°C. Osobito hladno je na područje Alpa i cijelom području uz Alpe: istočna Francuska, južna Njemačka (Bavarska), zapadne Austrija, cijela Švicarska, sjever Italije, velik dio Slovenije, te planinska područja Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Vremenske prilike na sjeveru Italije više podsjećaju na božićno vrijeme nego sam kraj klimatološkog proljeća. U Milanu je temperatura zraka pala na 6°C. U nekim dijelovima grada palo je preko 50mm kiše. Jak snijeg pada u planinskim dijelovima regija Trenito - Južni Tirol, Veneto i Furlaniji.

Pojačanje snježnih padavina očekuje se tokom dana. Snijeg pada do oko 800 metara nadmorske visine, ali su se pahuljice ponegdje spustile na samo 400 metara, piše Index.hr.

No, dodajmo kako je i prošle godine u maju vrijeme bilo nestabilno, a vremenske razlike nevjerojatne. Naime, dok je u Makedoniji bilo plus 40 stepeni, u Sloveniji je padao snijeg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak