Nervozniji ljudi vole ljutu hranu
Radiosarajevo.ba
Dr. Alan Hirsch autor je knjige „What Flavor Is Your Personality?“ u kojoj se pozabavio pitanjem zašto žudnja za tačno određenom hranom daje uvid u osobu koja je konzumira
Mnogima je teško povjerovati u to, ali neki ljudi osjećaju veliko uzbuđenje, srce im počne jače kucati te im se povećava krvni tlak, a sve zato što su okusili zalogaj izuzetno ljute hrane. Štoviše, neki su ljudi i ovisni o ljutoj hrani. Hirsch to objašnjava željom nervoznih i često napetih ljudi da se dobro oznoje te na taj način opuste i zaborave svakodnevne brige.
Onima koji pak više vole slaniju hranu nedostaju minerali. Istraživanja su pokazala da prehrana siromašna kalcijem izaziva želju organizma za slanom hranom, a po svemu sudeći tim ljudima nedostaje i željeza i kalija.
Oni koji ne mogu bez slatkog ne trebaju se brinuti. Hirsch kaže da čokolada opušta jer pospješuje ispuštanje serotonina, odnosno hormona za dobro raspoloženje. Osim toga, slatkiši imaju i ulogu antidepresiva. Međutim, onima koji vole istovremeno i slatko i slano, kaže Hirsch, nedostaje glukoze i natrija.
tportal.hr/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.