Neobični ekološki izumi

Radiosarajevo.ba
Neobični ekološki izumi

Solarni paneli, vjetrogeneratori i hibridni automobili djeluju neinventivno u poređenju sa ovim patentima, piše portal Trojka.rs.

Krvava lampa
Ova lampa proizvodi svjetlost koja će vas koštati samo kap krvi i ujedno će vas natjerati da promislite prije nego upalite svjetlo. Naime, tajni sastojak ove lampe je luminol, supstanca koju koriste forenzičari u potrazi za tragovima krvi. Ova supstanca svijetli u kontaktu sa željezom iz crvenih krvnih zrnaca.

Biorazgradivi sanduci
Konačno možete počivati u miru u različitim vrstama sanduka od biorazgradivih materijala. Najpoznatiji su, svakako, oni od recikliranih novina i mogu biti različitog dizajna i boja.

Prerađivač običnog u toalet papir
Predviđena lokacija za ovaj uređaj je kancelarija. Gomilu iskorištenog papira za štampanje koji vam je nepotreban ubacite u uređaj i nakon samo pola sata dobit ćete lijepo urolani toalet papir. Spasit ćete drvorede i drvorede, ukoliko imate dovoljno veliku kancelariju da smjestite ovaj uređaj.



Biorazgradivo posuđe od svinjske mokraće
Plastični tanjiri i pribor za jednokratnu upotrebu dobija se od fosilnih goriva čija se količina iz dana u dan smanjuje. Jedna danska kompanija došla je na nesvakidašnju ideju da od jedinjenja uree, koja je ključna komponenta urina, napravi biorazrgadive tanjire i ostali pribor za jelo. Pri korištenju ovih proizvoda jedino treba biti obazriv jer oni koje poslužite možda vam više nikada ne dođu u goste.



Baterije od urina
Obične baterije sadrže štetna jedinjenja teških metala koja mogu zagaditi zemljište. Da bi izbjegli ovu opasnost naučnici u Singapuru otkrili su mogućnost iskorištavanja ljudskog urina za stvaranje hemijske reakcije koja pokreće baterije. Kap urina pomiješana sa bakar-hloridom, magnezijem i bakrom, prema istraživanju, proizvodi energiju kao AA baterija. Eto još jednog obnovljivog izvora energije, dokle god smo dobro hidrirani. Međutim treba biti oprezan, razvoj ove tehnologije je tek počeo.

Energija iz grudnjaka
Svijet je, očigledno, previdio da grudnjak može spasiti planetu. Novi odjevni predmet  za ekološki osviještene dame stiže iz Japana. U pitanju je grudnjak sa solarnom pločom, koji proizvodi dovoljno energije da, na primjer, napunite iPod ili mobilni telefon. Manji računi za struju na pomolu.



Toalet platnene maramice za višekratnu upotrebu
Toalet papir od recikliranih materijala osmišljen je da sačuva drveće od nepotrebne sječe, planetu od klimatskih promjena i negativnih posljedica istih, no jedino pravilo koje je važno pri upotebi ovog papira je - mekše je bolje. Recikliranje pri proizvodnji toalet papira je aktualno u mnogim zemljama, ali su "eko-ratnici" otišli korak dalje i osmislili platnene maramice za višekratnu upotrebu. Uz njih vam proizvođač nudi i vlažnu torbu u kojoj možete skladištiti prljave maramice nekoliko dana, a da se neprijatan miris ne osjeti. Pitanje je samo šta se dešava kada izvadite sve to i počnete da perete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak