Nema povezanosti između raka i pasivnog pušenja

Radiosarajevo.ba
Nema povezanosti između raka i pasivnog pušenja

Ne postoji jasna veza“ između pasivnog pušenja i raka pluća, tvrdi studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Stanford, piše Independent.

Nakon studije koja je trajala 10 godina i pratila preko 76.000 žena, istraživači su zaključili da iako postoji veza između pušenja i raka pluća, ne postoji značajni odnos između raka i pasivnog pušenja.

Studija objavljena u žurnalu Nacionalnog instituta za rak otkrila je da je među trenutnim pušačima rak pluća 13 puta uobičajeniji nego kod osoba koje ne puše, a skoro je 4 puta učestaliji kod bivših pušača.

Međutim, kod žena koje nikada nisu pušile, istraživači su otkrili da izloženost pasivnom pušenju nije značajno povećala rizik za dobijanje raka pluća.

U grupi žena koje su živjele sa partnerom koji puši duže od 30 godina ili više, studija je zaključila da postoji veza između graničnog statističkog značaja između izloženosti pasivnom dimu i raka pluća, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak