Neka iftarska sofra zamiriše: Tri nova ukusna recepta
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.
I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.
Carska čorba
Potrebno:
-1 pakovanje zaleđene carske mješavine povrća
-1 svježa mrkva
-1 manji struk prase
-100 g kukuruza šećerca (ili manje, po želji)
-2 srednja krompira
-Manji paštrnjak
-2 kašike kisele pavlake
-Mlijeko
-1 kocka pileće supe
-So i biber
-Lovorov list,peršun
-Ulje
Priprema:
-Isjeckati sitno prasu i mrkvu i pustiti da se dinsta na umjerenoj temp.
-Dodati carsku mješavinu
-Kad prasa i mrkva omekšaju ,dodati i kukuruz,posoliti ,pobiberiti ,te dinstati 5 min.
-Dodati ostalo nasjeckano povrće i sve naliti vodom da ogrezne
(Ukoliko želite da vam karfiol i brokule ostanu u komadu, odnosno da se ne raspadnu, dodajte ih na pola kuhanja)
-Kad se povrće iskuha,izvaditi krompir i paštrnjak, isjeckati ih na kockice i vratiti u čorbu
-Ubaciti kocku za supu u čorbu
-Krompir ispasirati,malo posoliti,dodati dvije kašike pavlake i mlijeka po potrebi da masa bude rjeđa nego za pire
-Smjesu lagano dodavati čorbi uz miješanje dok se ne dobije željena gustina
-Na kraju posuti sjeckanim peršunom
-Poslužiti toplo
Punjene paprike iz rerne
Potrebno:
-1 kg paprika za punjenje (manjih)
-750 g mljevenog mesa
-1 crni luk
-1 mrkva
-50 g riže
-50 ml ulja
-3 kašike paradajz pirea
-3 kašike putera
-Čaša vode
-so, biber
Priprema:
-Paprike oprati i očistiti od sjemenki.
-Sitno isjeckati luk i mrkvu te dodati rižu i mlj.meso
-Posoliti,pobiberiti i puniti paprike smjesom
-Poredati u tepsiju,pouljiti odozgor po malo i staviti da se peče na 200C-30-ak min.
-Tepsiju pokriti al.folijom
-U tavi istopiti puter ,dodati paradajz pire,malo propržiti pa naliti vode..posoliti,te dodati paprikama
-Pustiti da se peku još 30-ak min bez folije,s tim da se temp smanji na 180C
Brzi kolač s kokosom
Potrebno:
-220 g brašna
-100 g kokosa
-200 g šećera
-300 ml mlijeka
-1 kesica praška za pecivo
-1 kesica vanilin šećera
-1 kašika kakaa
Priprema:
-Pomiješati brašno,šećer, vanilin šećer, kokos i prašak za pecivo, a zatim postepeno dodati mlijeko
-Napraviti homogenu smjesu,te je podijeliti na dva dijela
-U jedan dio dodati kakao
-U tepsiju s pek papirom dodavati naizmjenično po malo od obje smjese
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C-20-akmin.Ili dok sami ne ustanovite da je pečeno
-Kolač prohladiti pa glazirati čokoladom ili posuti šećerom u prahu
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.