Neću u rat, ne mogu ubijati djecu!

Radiosarajevo.ba
Neću u rat, ne mogu ubijati djecu!

Kako njegova Prva konjička jedinica pakuje svoju opremu u Afganistanu, 22-godišnji vojnik pomjera vozila i čisti zgrade u bazi Fort Hood nakon što je odbio ići na teren jer mu savjest ne dozvoljava da ubija

Njegov slučaj je izazvao oprečne reakcije unutar vojske, piše Nbcnews.com.

U eri dobrovoljne vojske i nakon 12 godina rata, aplikacija „prigovora savjesti“ koju je nedavno ispunio vojnik Chris Munoz je rijetka u poređenju sa njih 171.000 potpisanih tokom Rata u Vijetnamu. Prema federalnom izvještaju samo je stotinjak takvih zahtjeva podneseno godišnje. Ali taj broj raste, izjavila je nacionalna organizacija koja pomaže prigovaračima.

„Dobijamo sve više poziva. Čini se da dosta ljudi ima probleme sa savješću“, rekao je Bill Galvin, savjetodavni koordinator u Centru za savjest i rat u Washingtonu.

„Ovih dana jedna je stvar reći 'želim braniti svoju domovinu', a sasvim druga gledati nekoga kroz nišan i znati da imate život te osobe u rukama“, rekao je Galvin. „Naročito kada ne znate da li je ta osoba vaš neprijatelj“.

„Na treningu rukovanja oružjem on je počeo razmišljati o tome šta se traži od njega“, rekao je James Branum, advokat koji zastupa Munoza. „Rečeno mu je da bi mogao dođi u situaciju da puca na dijete. Shvatio je da ne bi mogao to uraditi... to je trenutak kada je shvatio kako stoje stvari“, rekao je Branum.

Da bi dobio otpust i izjegao moguću tužbu ili nečasni otpust Munoz je morao popuniti papire da se protivi svim ratovima. On sada mora uvjeriti armiju da su njegova uvjerenja iskrena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak