Ne zapuštajte izgled u trudnoći

Radiosarajevo.ba
Ne zapuštajte izgled u trudnoći

Većini žena trudnoća i majčinstvo isprika su za zapušten izgled, a upravo u to vrijeme morale bi se, koliko im god to novostečene obveze dopuštaju, maksimalno posvetiti brizi o svom tijelu. U trudnoći se tijelo žene mijenja do neprepoznatljivih razmjera. Većina ih nakupi suvišne kilograme, izuzmemo li sretnice poput Heidi Klum te nakon trudnoće muku muče sa strijama i obješenim grudima.

No, da bi izbjegle te neželjene posljedice, trudnice moraju puno pozornosti posvetiti njezi tijela, kose, noktiju... Upravo u trudnoći, pod utjecajem hormona, kosa i nokti izgledaju senzacionalno, a da bi takvi ostali i nakon porođaja, potrebno je uložiti mnogo truda.


U trudnoći tijelo, posebno osjetljive zone poput grudi, trbuha i bedara, svakodnevno valja mazati hranjivim uljima, najbolje bademovim, za koje je dokazano da sprečava pucanje kože i nastanak izdajničkih strija. Postoje i posebni vitaminski pripravci namijenjeni isključivo trudnicama koji će organizmu i nakon porođaja pomoći da ostane u vitalnom stanju. Važno je znati da nakon porođaja većini žena kosa jako opada, nokti pucaju, a kilogrami se prilično teško tope.

"Mnoge žene preplaše se kad im se stanje kose i noktiju bitno pogorša nakon trudnoće i onda povlače radikalne poteze, primjerice, prestaju dojiti, što je besmislica kad znamo da je dojenje najzaslužnije za gubitak trudničkih kilograma", ističe najpoznatija britanska pedijatrica dr. Miriam Stoppard.

večernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak