Ne zanemarujte ih: Upala gušterače prepoznaje se po nekoliko simptoma

0
Radiosarajevo.ba
Ne zanemarujte ih: Upala gušterače prepoznaje se po nekoliko simptoma

Pankreatitis je upala gušterače. Upala je prirodni imunološki odgovor tijela na povredu ili iritaciju. Može dovesti do oticanja, bola i promjena u načinu rada gušterače.

Gušterača je duga, ravna žlijezda koja se nalazi iza želuca. Gušterača pomaže tijelu da probavlja hranu i reguliše šećer u krvi.

Pankreatitis može biti akutno stanje. To znači da se javlja iznenada i može biti blag ili težak. Hronični pankreatitis je dugotrajno stanje koje se ne liječi niti poboljšava. Oštećenje pankreasa može se s vremenom pogoršati i uzrokovati trajne ožiljke.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Simptomi pankreatitisa mogu varirati. Simptomi akutnog pankreatitisa mogu uključivati: bol u gornjem dijelu trbuha koji se može pogoršati nakon jela, bol u gornjem dijelu trbuha koji se širi u leđa ili ramena, osjetljivost pri dodirivanju stomaka, povišena temperatura, ubrzan rad srca, mučnina i povraćanje i kratkoća daha, piše Mayo Clinic.

Hronični pankreatitis ćete prepoznati uz pojavu konstantne boli u gornjem dijelu stomaka, bol u stomaku koji se pogoršava nakon jela, gubitak težine bez truda i proljev.

Vaše tijelo šalje signale: 5 znakova koji ukazuju da vam nedostaje vitamina D

Neki ljudi s kroničnim pankreatitisom razvijaju simptome tek nakon što se pojave komplikacije bolesti.

Kada posjetiti doktora

Zakažite pregled kod svog ljekara ako osjetite iznenadni bol u stomaku koja se pogoršava. Odmah potražite medicinsku pomoć ako je bol toliko jaka da ne možete mirno sjediti ili pronaći položaj koji vam je udobniji.

Zašto je gušterača važna?

Gušterača ima dvije glavne uloge. Proizvodi inzulin, koji pomaže tijelu da upravlja i koristi šećere.

Gušterača također proizvodi prehrambene sokove, nazvane enzimi, koji pomažu u probavi. Gušterača proizvodi i pohranjuje "isključene" verzije ovih enzima. Nakon što gušterača pošalje enzime u tanko crijevo, oni se "uključuju" i razgrađuju proteine ​​u tankom crijevu.

Ako se enzimi aktiviraju prerano, mogu početi djelovati poput probavnih sokova unutar gušterače. Ova akcija može iritirati, oštetiti ili uništiti ćelije. To, zauzvrat, dovodi do reakcija imunološkog sistema koje uzrokuju oticanje i druge radnje koje utiču na rad gušterače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak