Ne oprati farmerke 15 mjeseci – ništa strašno

Radiosarajevo.ba
Ne oprati farmerke 15 mjeseci – ništa strašno

Dobra novost za sve one koji ne vole prečesto prati svoju odjeću, ili makar farmerke (svi znamo kako je teško naći ili dobiti pravu boju farmerki, zašto to onda uništiti tako brzo zar ne): student sa Odsjeka za ekologiju Univerziteta u Alberti, Josh Le, za potrebe jednog projekta nije oprao svoje farmerke 15 mjeseci i još jednu sedmicu, a nosio ih je svaki dan.

Njegova profesorica Rachel McQueen je prije dugoočekivanog pranja uzela uzorke bakterija sa farmerki i uporedila ih sa uzorkom koji je uzela nakon što su farmerke oprane i nošene samo sedmicu dana. Rezultat je bio prilično iznenađujući: količina i vrsta bakterija bile su vrlo slične u oba uzorka. Da se razumijemo, bilo ih je mnogo, ali ništa što bi moglo ugroziti Joshevo zdravlje.

McQueen to objašnjava činjenicom da većina bakterija na farmerkama dolazi – sa kože onog ko ih nosi, i da je slaba mogućnost da će se na njima razviti neka opasnija bakterija poput escherichiae coli, te da za zdravu kožu bez ozljeda i rana prljave farmerke ne predstavljaju veliki problem. Treba uzeti u obzir i kratak život većine ovakvih organizama, a zbog njega je nemoguće da se one samo gomilaju vremenom.

Još jedan aspekt priče je onaj zeleni: ukoliko ne radite u bolnici ili u kuhinji, ne oprati poneki komad odjeće duže vrijeme čak je i vrlo ekološki prihvatljivo: štedite vodu, i manje zagađujete okoliš. Možda ne morate čekati 15 mjeseci da upalite mašinu, ali ne mora to biti ni svaka dva dana.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak