Ne izbjegavajte hljeb i njegove hranjive sastojke

Radiosarajevo.ba
Ne izbjegavajte hljeb i njegove hranjive sastojke

Kada je reč o mršavljenju i zdravoj ishrani hljeb se smatra najgorim neprijateljem vašeg tijela, ali kampanja pod nazivom The slice of life (kriška života) objašnjava kako je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno, piše Zadovoljna.hr.

Većina ljudi hljeb povezuje isključivo s ugljenim hidratima, od kojih se gojimo, ali ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je mnogo vrednija i zdravija nego što se misli.

Prije nego što vam navedemo sve blagodati hljeba, važno je razumjeti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli hljeb, kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji.

Zdrav hljeb je pekarski proizvod napravljen od cijelog pšeničnog i raženog zrna i onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama. Takav hljeb pekle su naše bake.

Cijela, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu sa svim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, luka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se ukusi i tekstura hljeba, pa na taj način možete uživati u novom hljebu.

Koje su blagodati hljeba?

Osim ugljenih hidrata, hljeb sadrži i velike količine minerala, među kojima je kalcijum, koji kosti čini čvrstim i zdravim.

Hljeb sadrži i gvožđe, koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

Integralni hljeb je prepun vitamina poput vitamina E i B.

Hljeb je bogat i vlaknima, koja su vrlo važna za normalan rad sistema za varenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak