Nazire li se kraj plastičnim vrećicama?

Radiosarajevo.ba
Nazire li se kraj plastičnim vrećicama?

Italija je konačno uspjela reći NE plastičnim vrečicama. 

Talijani, do sada najveći potrošači plastičnih vrećica u Europi, od početka 2011 u trgovinama mogu dobiti samo biorazgradive vrećice, papirnate ili one napravljene od tkanine.

Zakon o zabrani plastičnih vrećica predložen je još 2006. godine. Trebao je stupiti na snagu prije godinu dana, 1. januara 2010., ali je trgovinama omogućen jednogodišnji period prilagođavanja.

Talijani su na godinu trošili 330 plastičnih vrećica po stanovniku, odnosno petinu ukupne europske potrošnje. Talijanska ministrica zaštite okoliša Stefanie Prestigiacomo izjavila je da je ova zabrana važan korak u smanjenju onečišćenja i jačanju ekološke svijesti stanovnika, prenosi STA.

Na ovaj način Italija se pridružila gradovima i državama koji nastoje promijeniti ukorijenjene potrošačke navike i pronaći dugoročna rješenja kada je u pitanju plastična ambalaža.

Takva je, npr. Irska koja je 2002. uvela izuzetno usješan porez na potrošnju plastičnih vrećica koji je smanjio njihovu potrošnju za 90%! Procjenjuje se da je na taj način sačuvano cca. 18.000.000 litara goriva.

Vlade širom svijeta razmatraju primjenu takvih mjera. Procijenjuje se da se svake godine potroši od 500 milijardi do 1. bilion plastičnih vrećica.

Recite: "Ne, hvala, imam svoju vrećicu!". Izvucite prvo vrećicu, a potom novčanik jer su trgovci na blagajnama izvježbani da brzo stave stvari u vrećice da se ne bi stvarao red. Preduhitrite ih i uzmite vrećicu samo kada vam je stvarno potrebna.  Ako već uzimate plastične vrečice, iskoristite ih makar još jednom - za odlaganje smeća.  

One nisu samo ekološka prijetnja, već opterećuju ekonomiju. Wall Street Journal kaže da godišnje trgovci potroše 4 milijarde dolara na 'besplatne' plastične vrećice.

Svaki kvalitetan ceker ili višekratna vrečica za kupovinu mogu zamijeniti stotine, ako ne i hiljade plastičnih vrečica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak