Naučni trikovi za praznične partije

Radiosarajevo.ba
Naučni trikovi za praznične partije

Ukoliko želite zabaviti prijatelje na nekom od derneka kojih u narednom periodu neće nedostajati, nauka vam može pomoći da to učinite lako i jednostavno uz uobičajene predmete i uređaje koji se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu.

Loptica koja levitira
Za ovaj trik trebaju vam fen, ping-pong loptica i obruč. Pitajte društvo mogu li provući lopticu kroz obruč, a da je ničim ne dodirnu. Uključite fen, okrenite ga da puše prema stropu i postavite lopticu na struju zraka. Ona će prilično stabilno lebdjeti u jednoj tački, tako da ćete je bez problema moći provlačiti kroz obruč, a da je ne dotaknete.

Izbijanje karte
Uzmite kartu i postavite je na vrh kažiprsta lijeve ruke. Zatim u njeno središte, iznad vrška prsta, položite kovanicu. Pitajte prijatelje kako izvući kartu, a da novčić ostane na vrhu prsta. Vrhom kažiprsta desne ruke udarite karti čvoku tako da odleti. Novčić će ostati na željenom mjestu.

Mistični magnetizam
Uzmite dvije olovke s gumicama na kraju i pritisnite ih jednu prema drugoj. Pritišćite tako 15-ak sekundi. Nakon toga razdvojite olovke. Činit će vam se da među njima postoji snažna privlačna magnetska sila.

Bušenje vrećica
Potrebno vam je nekoliko naoštrenih olovaka i vrećica za zamrzavanje ili sendviče. Napunite vrećicu vodom i zatvorite je na vrhu. Zatim probijte olovke kroz vrećicu. Začudo, voda neće procuriti.

Slomi šibicu ako možeš
Zatražite od prijatelja da ispruže ruku. Postavite šibicu na njihov srednji prst tako da kažiprst i prstenjak polože s gornje strane šibice. Recite im neka pokušaju slomiti šibicu pritiskom bilo kojeg od ta tri prsta. Dok god ruku drže ispruženom, neće uspjeti.

Disco show
Za šesti eksperiment pripremite malo mlijeka, boju za hranu, tanjir, vateni štapić i tekući sapun. Ulijte mlijeko u tanjir pa dodajte malo boje za hranu. Konačno površinu dodirnite vatenim štapićem umočenim u tekući sapun i uživajte u spektaklu.

Tajna moć slamke
Uzmite slamku za koktele i krompir. Uhvatite slamku u šaku tako da jedan njen kraj poduprete palcem, pa je snažno zabijte u krompir. Začudo, probit će cijeli krompir.

Rupa u ruci
Potrebna vam je cijev od papira. Stavite je na desno oko i gledajte kroz nju. Zatim postavite lijevu ruku pored cijevi ispred lijevog oka. Činit će vam se da imate rupu u ruci.

Jaje u boci
Potrebno vam je tvrdo kuhano jaje, boca i nekoliko svjećica. Pitajte prijatelje mogu li ubaciti jaje u bocu, a da ga ne guraju u nju. Zabijte svjećice u jaje i zapalite ih. Zatim postavite bocu tako da svjećice uđu kroz grlo. Boca će usisati jaje.

Snagator
Postavite tri stolice kao na filmu i jastuk među njih. Legnite na dvije stolice. Recite prijatelju da stane na vas – jednom nogom na vaše noge, a drugom na trbuh. Ukoliko ste zdravi i u dobroj kondiciji, bez ikakvih problema ćete nositi težinu prijatelja. 

Demonstraciju trikova koju je pripremio Richard Wiseman pogledajte na videu ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak