NASA: Danas potvrda o životu u svemiru (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
NASA: Danas potvrda o životu u svemiru (VIDEO)

Titan

Predstavnici NASA-e danas bi, u 14:00h po lokalnom vremenu, u svom sjedištu u Washingotnu trebali i službeno potvrditi da su pronađeni dokazi postojanja života na Titanu, jednom od Saturnovih mjeseca. Saopćenje iz NASA-e i najava konferencije izazvali su ogromnu pažnju, a detalji se čuvaju u strogoj tajnosti.

Mars ili Titan
Pretpostavke o kakvom se otkriću radi, već su preplavile internet. Mnogi, opravdano, ukazuju na Mars, odakle je sonda Mars Exploration Rover Spirit poslala jasne dokaze da na crvenoj planeti ima vode u tekućem obliku. Sonda Spirit je analizirala nataložene solne sulfate, koji bi mogli sadržavati dokaze o postojanju bakterija u davnoj prošlosti Marsa.

Drugi pretpostavljaju da se radi o mogućem otkriću arsenika na Saturnovom mjesecu Titanu, odnosno hemijskog dokaza o bakteriji koja ga koristi za proces fotosinteze. Moguće je da se radi i o drugim Saturnovim mjesecima: Rea (sonda Cassini je nedavno na njemu otkrila tekuću vodu) ili Enceladusu na kojem postoji tekuća voda ispod zaleđene površine.

Alexis Madrigal, novinar i urednik The Atlantica tvrdi da je imao uvid u naučni rad koji će nasa prezentovati i da se zapravo radi o potvrdi otkrića da voda nije ključan element u nastanku života. „Radi se o procesima u Saturnovom sistemu. Detalji su komplicirani.“, rekao je.

Najveći od svih Saturnovih mjeseca je Titan, koji, pored Zemlje, jedini u našem solarnom sistemu ima gustu atmosferu, a od ranije postoje teorije da je život na njemu moguć, iako temperatura na površini iznosi -180 stepeni Celzija.

Navodno, na Titanu postoje procesi koji ukazuju na postojanje primitivnih oblika života kao što su mikrobi, a prema mišljenju naučnika, prisustvo vodika u atmosferi daje nadu da je život na Titanu možda moguć.

Prije nekoliko mjeseci sonda Cassini je na Saturnovom mjesecu Enceladus pronašla dokaze o postojanju tekuće vode ispod površine, a detektirani su i drugi faktori neophodni za život kao što su izvor toplote koji vodu drži u tečnom stanju (na Enceladusu postoje aktivni vulkani) i ugljik.

Internet nagađanja
i naučne činjenice
Nakon što je što je najavljena konferencija za medije na kojoj će predstaviti astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima o postojanju vanzemaljskog života, internetom su se proširila nagađanja da je svemirska agencija možda otkrila život u Saturnovom sustemu.

Naime, u junu su u naučnim časopisima objavljeni rezultati dviju studija prema kojima se na Titanu odvijaju složene hemijske aktivnosti koje ispunjavaju dva važna preduslova za postojanje primitivnih, egzotičnih oblika života utemeljenih na metanu.

Jedna studija, predstavljena u časopisu Icarus, pokazala je da molekule vodika iz Titanove atmosfere nestaju na površini njegova tla, dok je druga, objavljena u časopisu Journal of Geophysical Research, u kojoj su istraživani ugljikovodici, zabilježila manjak acetilena C2H2.

Taj manjak je važan znak, jer bi acetilen vjerovatno bio najbolji izvor energije, odnosno hrana za život utemeljen na metanu. Organizmi na bazi metana morali bi koristiti neku tekućinu kao medij za životne procese, ali to ne bi mogla biti voda, jer je ona na Titanovoj površini, na oko -180 stepeni Celzija, potpuno smrznuta. Popis mogućih tekućina u takvim okolnostima vrlo je kratak – tekući metan i slične molekule poput etana.

NASA sprema nešto važno
Iako se informacije o najavljenoj konferenciji drže u tajnosti, već i kratko saopćenje daje naslutiti da bi vijest mogla biti spektakularna. Naime, NASA u njemu, uz najavu da se radi o astrobiološkom otkriću koje će uticati na potragu za vanzemaljskim životom, astrobiologiju definira kao "istraživanje porijekla, evolucije, raširenosti i budućnosti života u svemiru".

Značaj konferencije potvrđuje i izbor stručnjaka za vanzemaljski život koji će u njoj sudjelovati:
Mary Voytek, direktorica programa astrobiologije u NASA-inom sjedištu u Washingtonu
Felisa Wolfe-Simon, NASA-ina astrobiologinja, U.S. Geological Survey, Menlo Park
Pamela Conrad, astrobiologinja, NASA-in Centar za svemirske letove Goddard, Greenbelt
Steven Benner, istraživač, Fondacija za primijenjenu molekularnu evoluciju, Gainesville
James Elser, profesor na Arizona State University.

Neki od gore navedenih ljudi već dugi niz godina rade na istraživanjima tijela u solarnom sistemu poput Marsa ili Titana.

Nije život, već nešto drugo
Ipak, zajedno sa najavama senzacije internetom se šire i neki demantiji. Tako Alexis Madrigal, urednik nauke i tehnologije na stranici TheAtlantic.com, autor knjige o zelenoj tehnologiji, u svom Tweetu piše: "Žao mi je što moram ugušiti uzbuđenje koje je izazvala vijest o mogućem vanzemaljskom životu. Međutim, vidio sam članak koji će o tome izaći u časopisu Science. Nije riječ o tome".

U svakom slučaju, svi detalji će biti poznati u 19:00h po srednjeevropskom vremenu, a konferenciju će direktno prenosti i zvanični web site NASA-e.

http://www.youtube.com/watch?v=PJEipHtz3yI&feature=player_embedded


ado, vuk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak