Napravite zimnicu od paradajza

Radiosarajevo.ba
Napravite zimnicu od paradajza

Iskoristite sezonu paradajza i pripremite ga za zimu.Evo tri načina kako možete sačuvati paradajz za jesen i zimu.

Kiseljenje

Očistite i isijecite 2 kilograma paradajza na polovine i četvrtine. Prokuvajte 1,5 vode i 6 dl sirćeta i nakon toga dodajte kašiku soli, kašiku šećera i još malo  bibera. U tegle koje ste prethodno sterilisali stavite paradajz i prelijte ga tečnošću koja se u međuvremenu ohladila. Pustite neka stoji jedan dan, ako treba nakon toga sipajte još tečnosti i poklopite. Za 4,5 nedelje imaćete izvrsnu zimnicu.

Konzerviranje

Uzmite 2 kilograma paradajza srednje veličine i svaki na dnu nježno zarežite nožem tako da se napravi slovo X. Ubacite plodove u kipuću vodu na 30 do 60 sekundi. Izvadite ga i odmah stavite u posudu punu ledene vode da se ohladi. Nakon što ga ogulite režite ga na četvrtine, stavite u lonac i pustite da se zagrije.

Zgnječite plodove viljuškom i stavite u prethodno sterilisane tegle. Dodajte ¼ kašike limuntosa ili 2 kašike limunovog soka u svaku teglu.  Zatvorite poklopcima i nakon 24 sata proverite je li sve u redu.

Sušenje u rerni

Prepolovite 7 ili 8 srednje velikih paradajza, polijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Rasporedite paradajz na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih, odnosno dehidrirajte na najnižoj mogućoj temperaturi (50 C) 10 sati, odnosno dok se paradajz ne smežura. Kada je gotov možete ga prekriti uljem i tako držati u frižideru oko nedjelju dana, ili u zamrzivaču do šest meseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak