Napravite osvježavajući sok od višnje bez šećera: Ovako pripremljen može trajati nekoliko mjeseci

0
Radiosarajevo.ba
Napravite osvježavajući sok od višnje bez šećera: Ovako pripremljen može trajati nekoliko mjeseci

Višnje su voće bogato antioksidansima pa više nego poželjne za dobro zdravlje, a bogate su i vitaminom C te drugim hranjivim tvarima koje jačaju imuni sistem.

Ako imate problema sa spavanjem, možda će vas zanimati i da sadrže prirodni melatonin, hormon koji reguliše san, pa tako višnje pomažu i kod nesanice. 

Višnje temeljito operite i ukloniti im peteljke. Košpice ne morate odstraniti, jer ćete ih kasnije procijediti. Višnje stavite u lonac te dodajte vode toliko da ih prekrije. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, a zatim smanjite i kuhajte još 15-20 minuta. Povremeno promiješajte i gnječite kako bi višnje što više ispustile sok.

Užas u BiH: Tijelo nepoznate osobe pronađeno na nepristupačnoj lokaciji, GSS izašao na teren

Nakon kuhanja, pustite da se sok toliko prohladi da višnje možete ocijediti kroz gušće cjedilo ili gazu. Procijeđeni sok vratite u lonac te zagrijte do vrenja. Ostavite da vrije nekoliko minuta.

U međuvremenu sterilizirajte boce i poklopce u rerni na 100°C oko 15 minuta.

Dok sok još vrije, sipajte ga u vrele boce ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah ih zatvorite steriliziranim čepovima, piše Jutarnji.

U veliki lonac stavite krpu i u njega poslažite boce, da se ne dodiruju. Dodajte vode do 2/3 njihove visine te zagrijavajte dok ne prokuha. Na vrlo laganoj vatri pustite da vrije 10-15 minuta. Kada je gotovo, ostavite ih u vodi dok se sve ne ohladi. Ovo će pomoći dodatno sterilizirati sok i produžiti njegov vijek trajanja.

Prije skladištenja na hladnom i tamnom mjestu provjerite jesu li čepovi čvrsto zatvoreni. Ovako pripremljen sok može trajati nekoliko mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak