Napravite hljeb od tikve, kraljice jeseni

Radiosarajevo.ba
Napravite hljeb od tikve, kraljice jeseni

Jesen je i tikvu možete naći na bilo kojem štandu lokalnih pijaca. Tikva je jednako ukusna i u slanim i slatkim receptima, a jedan od njih je recept za hljeb s tikvom.

Sastojci:

½ kg tikve oguljene i narezane na kocke
250 g brašna
4 kašike palente
kašika sitno sjeckanog svježeg ruzmarina i majčine dušice
2 kašika naribanog parmezana
2 kašika soli
2,5 dl mlijeka
kvasac
šaka sjemenki od tikve

Kocke tikve kuhajte 10-ak minuta. Kad omekšaju, ocijedite ih i zgnječite u pire pa ostavite da se ohladi. Zagrijte rernu na 160 stepeni na vrući zrak i pripremite kalup za pečenje hljeba (8 x 20 cm). Na radnoj plohi pomiješajte brašno, ruzmarin i majčinu dušicu, parmezan, kvasac i so. Dodajte pire od tikve i mlijeko. Zamijesite tijesto i stavite ga u kalup za pečenje koji ste prethodno pomastili. Po vrhu pospite sjemenke. Pecite 50 minuta dok hljeb ne postane zlatnosmećkast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak