Namirnice za bolje pamćenje: Dovedite mozak u top formu

Radiosarajevo.ba
Namirnice za bolje pamćenje: Dovedite mozak u top formu

Ukoliko vam je važno da ovih dana vaše umne sposobnosti budu u punoj snazi, znajte da pravilna ishrana može umnogome poboljšati vaše pamćenje.

Sezona ispitnih rokova se bliži, u školi treba popravljati ocjene, a i na poslu je više nego dobrodošla dobra koncentracija. Zato, dovedite svoj mozak u top formu, i to samo zahvaljujući mudro izbalansiranoj hrani.

ZELENI ČAJ

Prema mnogim istraživanjima ispijanje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba pretjerivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dvije čaja dnevno.

PLAVA RIBA

Tunjevina, skuša, losos, srdela, haringa, inćuni… Sve morske ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje direktno utječu na pamćenje. Prema istraživanju provedenom u SAD-u, oni koji jedu ribu barem jednom nedjeljno imaju 10 posto manji pad umnih sposobnosti od onih koji ne jedu ribu.

BOROVNICE

Različita istraživanja pokazala su da borovnice poboljšavaju kognitivnu funkciju. Jedinjenja u borovnicama, poput antocijana, pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja, do čega dolazi s godinama.

ZOB

Zob je žitarica bogata vlaknima i u sebi sadrži folnu kiselinu, koja povećava snagu mozga. I druge žitarice su dobri izvori folne kiseline.

KURKUMA

Takozvani indijski šafran daje boju jelima poput karija, ali sadrži i antioksidante, koji se bore protiv upala i pospješuju moždane funkcije.

BROKULE

Brokule su bogate antioksidantima, baš kao i svo ostalo zeleno povrće poput kupusa, prokelja, kelja, karfiola i špinata, piše Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak