Namirnice koje ne treba držati u frižideru

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje ne treba držati u frižideru

Ukoliko niste znali, nekim namirnicama nikako ne odgovara čuvanje u frižideru te ih treba čuvati isključivo na sobnoj temperaturi. U suprotnom - promijenit će okus, a i kraće će trajati.

Krompir

Hladnije temperature nemaju dobar uticaj na okus krompira te ga je preporučljivo držati u ostavi u papirnim kesama ili poredanog na čistom papiru. Najlonske kese također nisu dobre za krompir, jer zadržavaju vlagu - usljed koje krompir brže propada.

Hljeb

Hljebu, zapravo, najviše pogoduju još niže temperature od one u frižideru. Ukoliko želite da sačuvate hljeb svježim duže od dva dana - najbolje ga je staviti u zamrzivač. pa kasnije zagrijati u mikrovalnoj pećnici..

Citrusi

Citrusno voće je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi. Ukoliko limun ili narandžu stavite u frižider, kora će im postati gruba i tvrda i bit će mnogo manje sočni i ukusni.

Ketchup

Kupovni ketchup, pekmez i neke gotove salate u teglama ne treba čuvati u frižideru, budući da u sebi sadrže više nego dovoljno konzervansa.

Paradajz

Paradajz u frižideru blijedi i postaje brašnjav te ga treba čuvati na sobnoj temperaturi (naravno, ne u najlonskim kesama). Ukoliko je potrebno da ubrzate sazrijevanje - stavite ga u papirnu kesu. Zreo paradajz može da traje oko tri dana.

Luk

Luku najviše pogoduje da se čuva u mreži u kojoj je i kupljen - ili bilo čemu što mu omogućava protok zraka. Najviše mu odgovara srednja temperatura između 15 i 20 stepeni. Treba ga čuvati na suhom i tamnom mjestu, dalje od krompira - budući da koji ne odgovaraju krompiru i izazivaju truljenje. Bijeli luk u ostavi i na sobnoj temperaturi može trajati i do dva mjeseca. Vrlo je bitno da se luk ne čuva na vlažnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak