Nakon 70 godina od ljetne avanture, par ponovo zajedno

Radiosarajevo.ba
Nakon 70 godina od ljetne avanture, par ponovo zajedno

U ljeto 1945. dvoje tinejdžera zaljubili su se jedno u drugo, a sad, skoro 70 godina kasnije, ponovo su zajedno.

Kada je 17-godišnji Chuck 'Red' Lewis ugledao 16-godišnju Sandy 'Franci' Riggins (sada Gutting) na drvenom gatu u Oceansideu, Californija, bila je to ljubav na prvi pogled. No, kada je ona otišla kući u Los Angeles, izgubili su svaki kontakt - u godinama koje su došle oboje su se vjenčali i osnovali porodice u različitim gradovima.

Nakon tišine koja je među njima trajala 62 godine, čuli su se putem e-maila prije sedam godina i otkrili da su osjećaji koje su imali jedno za drugo 1945. i dalje tu. I danas, kad su u svojim 80-im, uspomene iz tog davnog ljeta još su žive za oboje.

Chuck Lewis (85) rekao je za UT San Diego da je, čim ju je ugledao, morao prići lijepoj plavuši Sandy.

"Bila sam uzbuđena", kaže 84-godišnja Sandy. "Ovaj zgodni momak bio je zainteresovan za mene i pomislila sam da bi moglo biti zabavno."

Veza je postajala ozbiljna kada se ona vratila u L.A. nakon proljetnih praznika, a on ju je svakog vikenda posjećivao zahvaljujući prijatelju koji mu je posuđivao automobil. No, kada je ljeto završilo, Lewis, koji je još bio srednjoškolac bez automobila, novca i istrošene velikodušnosti prijatelja, više je nije mogao posjećivati.

"Mi smo bili prisilno odvojeni. Tu nije bilo pomoći", rekao je.

Za nju je to bio prvi prekid kojeg je teško podnijela.

"Slomio mi je srce", kaže i objašnjava kako je Lewis poslao prijatelja da pokupi njegovu jaknu od nje.

Ona je nastavila dalje radeći kao stjuardesa te se udala za čovjeka koji je bio putnik na jednom od njenih letova. Sa njim ima četiri kćerke, a kada je nakon 17 godina braka njen suprug umro od infarkta, ona ih je sama podigla. Potom se preselila u Seattle da bi bila blizu svoje odrasle djece i unučadi.

Lewis se pridružio vojsci, završio fakultet i postao menadžer u jednoj kompaniji. Dva puta se ženio, iz prvog braka ima dvije kćerke.Potom se 1990. vrać u Oceanside, grad u kojem je prvi put ugledao Sandy Gutting.

Godine su prošle, ali oboje su se povremeno sjećali ljeta kada su bili mladi i zaljubljeni. Oboje su čuvali malu hrpu fotografija snimljenih 1945. kada su djevojka u bijelom bikiniju i kršni, zgodni 17-godišnjak otišli na plažu na romantični izlazak.

"U više navrata tokom godina razmišljao sam o svojoj dragoj Franci", rekao je Lewis.

Konačno, 2007. godine došlo je do ponovnog susreta. Njihov zajednički prijatelj je rekao Lewisu da je preko e-maila razgovarao sa Sandy koja se spremala da dođe u Oceanside na prijateljev rođendan.

 

Suočenje s budućnošću

Veće ohrabrenje Lewisu nije trebalo, odmah je pisao Sandy i bio je to prvi put da su kontaktirali nakon 62 godine. Kada ju je pokupio na aerodromu, na sebi je imala crvenu kapu u čast njegovog tinejdžerskog nadimka te su zajedno otišli na mjesto gdje su se prvi put sreli, na večeru.

Danas se svakodnevno čuju telefonom i ne planiraju vjenčanje - Lewis i dalje živi u Oceansideu, a Gutting u Seattleu, blizu svojih kćerki. I tako im odgovara.

"Toliko smo različiti da bismo izludili jedno drugo kad bi bili stalno zajedno", kaže Lewis koji dodaje da su odmor proveli zajedno te da su se njihove porodice upoznale i da su svi presretni što si njih dvoje ponovo pronašli ljubav, piše Oslobodjenje.ba.

"Mi smo zaljubljeni", tvrdi Lewis.

"Ponekad se pitam šta bi se desilo da smo ostali zajedno. Mislim da oboje osjećamo da bi se naša veza okončala brakom. Ali, ne vrijedi govoriti o tome šta bi bilo, kad bi bilo. Budućnost je tu i zajedno ćemo se suočiti s njom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak