Najzdraviji koštunjavi plodovi
Koštunjavi plodovi su mnogo zdraviji nego što se do sada mislilo. Iako ih mnogi izbjegavaju zbog visoke kalorijske vrijednosti, oni su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, kaže nutricionistkinja Slađana Milanović za zena.blic.rs.
Zdrave masnoće, zasićene i nezasićene, kojima obiluju orasi, bademi, lješnjaci i ostali koštunjavi plodovi smanjuju rizik od raka, snižavaju nivo lošeg holesterola, štite krvne sudove i ubrzavaju zarastanje rana. Preporučuju se i osobama koje se bave težim fizičkim radom.
Orasi protiv upala
Kalorijska tablica: 30 g = 14 polovina oraha
185 kcal, 4 g proteina, 19 g masnoća
Ako jedete orahe, podići ćete nivo dobrog holesterola i sniziti nivo onog lošeg. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese, opasne za arterije, pokazala su istraživanja. Pomažu i u zarastanju polomljenih kostiju. Isjeckane orahe možete dodavati u salate, namaze i kolače.
Bademi protiv zaboravnosti
30 g = 23 badema
163 kcal, 6 g proteina, 14 g masnoća
Najnovija istraživanja pokazala su da neka vlakna koja se nalaze u bademima blokiraju apsorpciju masnoća, a stručnjaci su dokazali da se nakon grickanja badema dugo zadržava osećaj zadovoljstva i sitosti, tako da će želja za jelom biti manja. Od badema se nećete udebljati, iako su kalorični. Jedna šaka badema dnevno obezbjeđuje 35% dnevne potrebe za vitaminom E, moćnim antioksidantom koji je odlična prevencija od Alzheimerove bolesti.
Kikiriki reguliše nivo šećera
30 g = 28 plodova
166 kcal, 7 g proteina, 14 g masnoća
Ova biljka zvanično ne spada u koštunjave plodove, već u legume, kao grah i grašak. Kikiriki pomaže organizmu da izbalansira nivo šećera u krvi.
Pistacije za imunitet
30 g = 50 plodova
168 kcal, 5 g proteina, 12 g masnoće
Stručnjaci ih preporučuju zato što sadrže puno vitamina C, karotena, kalija, fosfora, gvožđa i kalcija. Pistacije su dobre za kosu, vid, kožu, krvne sudove, bubrege i za jačanje imuniteta. Jedite ih kao užinu, između glavnih obroka.
Lješnjaci ublažavaju bolove
30 g = 25 plodova
213 kcal, 4 g proteina, 20 g masnoće
Fina mješavina vitamina B u lješnjacima blagotvorno djeluje na nervni sistem i, zajedno s lipidima i masnim kiselinama, poboljšava rad mozga. Lješnjak ublažava čak i hronične tegobe jer sadrži supstance koje stimulišu lučenje serotonina, hormona sreće. Ovaj hormon smanjuje osjetljivost, pa se lješnjaci preporučuju osobama s hroničnim bolovima.
Indijski orah za opuštanje
30 g = 10 plodova
175 kcal, 7 g proteina, 14 g masnoće
U 100 grama indijskih oraha nalazi se čak šest miligrama gvožđa, što je veoma značajan podatak za vegetarijance i trudnice. I po sadržaju cinka ova vrsta koštunjavog voća nalazi se u vrhu liste. Cink povećava otpornost organizma, a naročito jača limfni sistem. Takođe sadrži magnezij, koji opušta nervni sistem i mišiće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.