Najzdraviji koštunjavi plodovi

Radiosarajevo.ba
Najzdraviji koštunjavi plodovi

Koštunjavi plodovi su mnogo zdraviji nego što se do sada mislilo. Iako ih mnogi izbjegavaju zbog visoke kalorijske vrijednosti, oni su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, kaže nutricionistkinja Slađana Milanović za zena.blic.rs.

Zdrave masnoće, zasićene i nezasićene, kojima obiluju orasi, bademi, lješnjaci i ostali koštunjavi plodovi smanjuju rizik od raka, snižavaju nivo lošeg holesterola, štite krvne sudove i ubrzavaju zarastanje rana. Preporučuju se i osobama koje se bave težim fizičkim radom.

Orasi protiv upala

Kalorijska tablica: 30 g = 14 polovina oraha
185 kcal, 4 g proteina, 19 g masnoća


Ako jedete orahe, podići ćete nivo dobrog holesterola i sniziti nivo onog lošeg. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese, opasne za arterije, pokazala su istraživanja. Pomažu i u zarastanju polomljenih kostiju. Isjeckane orahe možete dodavati u salate, namaze i kolače.

Bademi protiv zaboravnosti

30 g = 23 badema
163 kcal, 6 g proteina, 14 g masnoća


Najnovija istraživanja pokazala su da neka vlakna koja se nalaze u bademima blokiraju apsorpciju masnoća, a stručnjaci su dokazali da se nakon grickanja badema dugo zadržava osećaj zadovoljstva i sitosti, tako da će želja za jelom biti manja. Od badema se nećete udebljati, iako su kalorični. Jedna šaka badema dnevno obezbjeđuje 35% dnevne potrebe za vitaminom E, moćnim antioksidantom koji je odlična prevencija od Alzheimerove bolesti.

Kikiriki reguliše nivo šećera

30 g = 28 plodova
166 kcal, 7 g proteina, 14 g masnoća


Ova biljka zvanično ne spada u koštunjave plodove, već u legume, kao grah i grašak. Kikiriki pomaže organizmu da izbalansira nivo šećera u krvi.

Pistacije za imunitet

30 g = 50 plodova
168 kcal, 5 g proteina, 12 g masnoće


Stručnjaci ih preporučuju zato što sadrže puno vitamina C, karotena, kalija, fosfora, gvožđa i kalcija. Pistacije su dobre za kosu, vid, kožu, krvne sudove, bubrege i za jačanje imuniteta. Jedite ih kao užinu, između glavnih obroka.

Lješnjaci ublažavaju bolove

30 g = 25 plodova
213 kcal, 4 g proteina, 20 g masnoće


Fina mješavina vitamina B u lješnjacima blagotvorno djeluje na nervni sistem i, zajedno s lipidima i masnim kiselinama, poboljšava rad mozga. Lješnjak ublažava čak i hronične tegobe jer sadrži supstance koje stimulišu lučenje serotonina, hormona sreće. Ovaj hormon smanjuje osjetljivost, pa se lješnjaci preporučuju osobama s hroničnim bolovima.

Indijski orah za opuštanje

30 g = 10 plodova
175 kcal, 7 g proteina, 14 g masnoće

U 100 grama indijskih oraha nalazi se čak šest miligrama gvožđa, što je veoma značajan podatak za vegetarijance i trudnice. I po sadržaju cinka ova vrsta koštunjavog voća nalazi se u vrhu liste. Cink povećava otpornost organizma, a naročito jača limfni sistem. Takođe sadrži magnezij, koji opušta nervni sistem i mišiće.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak