Najzdravije namirnice u maju

Radiosarajevo.ba
Najzdravije namirnice u maju

U maju nam stižu jagode i još pokoje prvo rano voće, a na tezgama i livadama se mogu naći zeleni listovi koji imaju i po osam puta više korisnih tvari nego klasična zelena salata. Upoznajte se stoga s nekima od najzdravijih namirnica koje stižu ovog mjeseca:

Jagode

Jagode su odličan izvor vitamina C, pa ćete već u 150 g dobiti potrebnu dnevnu dozu ovog važnog vitamina. Uživate li u jagodama, u organizam ćete unijeti i vitamin A, te potrebne doze kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza. Osim toga, jagode su dobro sredstvo protiv probavnih smetnji. Njeguju kosti i zglobove, a imaju i snažnu antioksidativnu moć. Štite tijelo od raka i čuvaju krvne žile od začepljenja i slobodnih radikala. Ako je moguće, jedite jagode iz vlastitog vrta ili iz organskog uzgoja. 

Trešnje


Ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidantima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu (osim u trešnjama, nalazi se i u grožđu i jagodama, a može dezaktivirati karcinogene tvari), antocijanin i melatonin. Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje. Uživanje u trešnjama može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. 

Rotkvice


I rotkvice imaju malo kalorija, a puno vitamina i vode. Jedete li ih, duže ćete održati osjećaj sitosti. Ubacite ih stoga redovno u salatu. 

Listovi maslačka


U slučaju da niste znali - ovo nije korov, nego jedna od zdravijih biljaka. Listovi maslačka puni su folata i magnezija, kao i fosfora i bakra. Ovi gorkasti listovi sadrže i beta-karoten. Operite ih i ubacite u salatu ili supu.

Rukola


U trgovačkim centrima zna se naći i izvan sezone, ali na pijacama je prisutna od maja do oktobra. Rukola sadrži oko osam puta više kalcija, pet puta više vitamina A, C i K te četiri puta više željeza nego obična zelena salata. Ubacite je svakako u umake i druga jela pred kraj kuhanja. 

Mladi krompir


Što razlikuje mladi i stari krompir? Mlađa verzija sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više škroba. Kuhajte ga i pecite s korom, jer će se tako sačuvati vitamin C. Već dugo se zna da je krompir namirnica protiv gihta i reume, a koriste ga i pri liječenju sluznice želuca - u tom slučaju se upotrebljava sok od krompira. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak