Najviša temperatura u posljednjih 4000 godina

Radiosarajevo.ba
Najviša temperatura u posljednjih 4000 godina


Globalna temperatura u svijetu je trenutno najviša nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 4000 godina, a tijekom narednih decenija vjerovatno je da će nadmašiti temperature koje su uzrokovale posljednje ledeno doba i od tada nisu viđene, piše New York Times.

Istraživanja su proširena na otprilike 1500 godina unazad, i pretpostavlja se da je nagli porast temperatura tokom prošlog vijeka posljedica ljudske aktivnosti. Nova istraživanja pokazuju da ovaj rezultat upućuje na ‘moderno’ zatopljenje koje je jedinstveno u jednom dužem razdoblju.

Kada bi prirodni faktori još uvijek uređivali našu klimu, Sjeverna hemisfera bi vjerovatno bila osuđena na novo ledeno doba u sljedećih par hiljada godina. “Bili smo bili na nizbrdici koja nas je vodila ka ledenom dobu”, rekao je dr. Marcott.

Umjesto toga naučnici sada vjeruju da će ovakav ogroman porast stakleničkih plinova i temperature, uzrokovane industrijalizacijom, gotovo sigurno spriječiti novo ledeno doba.


No međutim posljedice neće biti bolje niti lakše od ledenog doba, naprotiv, predviđaju nam katostrofalne scenarije velikih prirodnih nepogoda koje će biti proizvod velikih temperaturnih razlika i promjena klime koje smo uzrokovali. 

Nedavne prirodne nepogode poput oluje Sandy, sve veći broj poplava, tornada, ektremnih temperatura, ekstremnih zima su samo početak onoga što nas čeka u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak