Najbolji pekmez od drenjaka
Za najbolje, najukusnije i nazdravije, ponekad je potrebno malo se potruditi.
Trud je ono što ovaj pekmez od drenjaka čini boljim od drugih, a recept potiče od generacije naših baka i nana.
Naime, ova se delicija ne kuha, a spravlja se od samo dva sastojka - drenjaka (drenjine, drijen) i šećera. Upravo je sada sezona ovog bobičastog šumskog voća koje se na tržnicama može kupiti veoma jeftino, ili nabrati dok ste na izletu u šumi.
Pripremite zrele plodove drenjina i istu količinu šećera, zatim pasirku, veliku posudu za spravljanje pekmeza i čiste teglice sa zatvaračima.
Voće operite i ispasirajte kako biste odvojili košpice. Potom u veliku posudu (najbolje veliki lonac) stavite ispasiranu masu i istu količinu šećera. Uzmite dobru kuhaču i počnite sa miješanjem koje traje otprilike tri (!) sata.
Da bi vam vrijeme brže prošlo 'pristavite' sebi film, ali budite uporni i svo vrijeme miješajte u krug, sve dok ne dobijete ujednačenu gustu masu.
Teglice prokuhajte u čistoj vodi i stavite da se ocijede, a dok su još vrele u njih ulijte gotov pekmez i hermetički zatovrite.
U ovom su pekmezu sačuvani svi vitamini koji bi se kuhanjem izgubili. Probajte ga uz palačinke, prhke kolačiće ili jednostavno na kruhu uz bijelu kafu. Gurmani će ga dodati plemenitim sirevima.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.