Najavljena legalizacija istospolnih brakova

Radiosarajevo.ba
Najavljena legalizacija istospolnih brakova

Danska je objavila planove o legailzaciji brakova homoseksualnih parova, kao i to da će im biti dozvoljeno crkveno vjenčanje.

Danski ministar Manu Sareen rekao je za lokalne novine Jyllands-Posten da bi gay žene i muškarci trebali dobiti dozvolu da se vjenčaju već iduće godine kad se ispune zakonske procedure. 

- Radujem se trenutku kad ću vidjeti prvi homoseksualni par da izlazi iz crkve. Ja ću stajati tamo i bacat ću rižu na njih, rekao je Sareen tom prilikom, prenosi Star Oberver.

On je dodao da ima mnogo prijatelja koju su homoseksualci, da se oni vole isto kao i heteroseksualci, a nemaju ista prava i to je problem.

Danska je prva država koja je legalizovala gay civilno partnerstvo i to već 1989. godine. Neka istraživanja pokazuju da skoro 70 posto ljudi podržava istospolne brakove. Prvi takvi brakovi mogli bi biti sklopljeni već u martu 2012. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak