Nabacite široki osmijeh - danas je Dan smijeha!

Radiosarajevo.ba
Nabacite široki osmijeh - danas je Dan smijeha!


Sve do 2001. godine, smijeh se 'slavio' druge nedjelje u januaru, no od tada je termin promijenjen i smijeh se slavi prve nedjelje u maju, što ipak ne znači da se ne trebamo smijati svaki dan!

Dan smijeha 'osmislio' je dr Madan Kataria 1998. kao pozitivni pokret za mir u svijetu i izgradnju globalne svijesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smijeh. Popularnost ovog pokreta brzo je rasla, pa tako danas postoji više od 6000 klubova smijeha, u više od 65 zemalja. 

Dok se smijemo, tijelo oslobađa endorfine, hormone koji poboljšavaju raspoloženje. Postoje mnoge zdravstvene klinike koje primjenjuju terapiju smijehom na svojim bolesnicima, a klaunovi koji nasmijavaju i zabavljaju djecu česti su gosti na dječjim odjelima mnogih bolnica. 

Zamislite, smijanje od srca sto puta dnevno daje iste rezultate kao 20 minuta kardio vježbi, jedna minuta smijanja je jednaka 10 minuta na spravi za veslanje ili 15 minuta na sobnom biciklu, gledanje samo 30 ili 60 minuta komedija je dovoljno da poveća razine imunoglobulina A u tijelu i da nas štiti od prehlade i gripe. 

Inače, malo dijete se u prosjeku dnevno nasmije gotovo dvjesto puta, a odrasle osobe samo dvanaest. Dakle, smijte se stalno i smijte se što više.

Sretan vam Dan smijeha!



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak