Na najhladnijem mjestu na svijetu temperatura - 91 stepen

Radiosarajevo.ba
Na najhladnijem mjestu na svijetu temperatura - 91 stepen

Naučnici su pronašli najhladnije mesto na svijetu gde se temperatura spušta na 91 stepen ispod nule. Na toj temperaturi oči, nos i pluća čovjeka smrzavaju se za samo nekoliko minuta. To mjesto se nalazi na planinskom lancu na Antartiku i  najhladnije je mjesto na svijetu, piše Daily Mail.

Rekordnu hladnoću otkrili su američki naučnici iz America’s National Snow and Ice Data centra, a za to su koristili satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.
Najhladnije mjesto smješteno je na 3.799 metara nadmorske visine na planini koja se zove Dome Fuji i tu je hladnije i od ruske istraživačke stanice Vostok gde je najniža izmjerena temperatura bila minus 89,2 stepena celzijusovih.

Naučnici vjeruju da na planini Dome Fuji postoje mjesta koja su još hladnija jer sateliti mjere prosečnu temperaturu po kilometru kvadratnom i tvrde da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrijeg vremena.

Inače, najhladnije naseljeno mjesto na svijetu je i dalje rusko selo Ojmjakon gde je prosječna temperatura u januaru minus 50 stepeni, piše Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak