Na ljeto još jedna parada ponosa u Podgorici

Radiosarajevo.ba
Na ljeto još jedna parada ponosa u Podgorici

Nevladina odganizacija Kvir Montenegro počela je pripreme za održavanje parade ponosa, koja će na ljeto biti održana u Podgorici.

Iz ove organizacije su poručili da očekuju veći broj učesnika od prethodne parade ponosa koja je održana u Podgorici. U oktobru prošle godine u glavnom gradu Crne Gore održana je prva parada ponosa, koja je protekla u znaku neviđenih mjera policijskog obezbjeđenja, kao i žestokih sukoba policije i protivnika parade. U tim sukobima je povrijeđeno je oko 20 policajaca. 

Predsjednik Upravnog odbora Kvira Danijel Kalezić poručio je da će ta organizacija i tokom ove godine nastaviti da pomjera granice poštovanja ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori. Kalezić je rekao da će organizacioni odbor povorke opet biti sastavljen isključivo od LGBT osoba, koje će, kako je kazao, početkom godine definisati temu povorke i zahtjeve koji će biti upućeni nadležnim institucijama, prenosi Anadolu Agency.

"U Glavnom gradu Crne Gore ćemo ovog puta organizovati brojniji Montenegro Pride koji će biti propraćen nizom različitih aktivnosti sa ciljem direktnog ukazivanja na probleme sa kojima se LGBT osobe svakodnevno susreću u našem društvu" , kazao je Kelezić podgoričkim medijima. On je rekao da, s obzirom na visoko profesionalno postupanje Uprave policije tokom prethodnog Montenegro Pridea, vjeruje da će i sljedeći biti apsolutno bezbjedan.

"Upravo iz razloga što bezbjednijeg održavanja, sljedeći Montenegro Pride smo zakazali već po održavanju prethodnog kako bi sve nadležne institucije imale dovoljno vremena da se adekvatno pripreme za prevenciju svih mogućih oblika nasilja koje bi neko mogao da inicira", pojasnio je Kalezić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak