Na jugu Španije pronađena Atlantida?

Radiosarajevo.ba
Na jugu Španije pronađena Atlantida?

Međunarodna skupina stručnjaka, predvođena timom američkih naučnika tvrdi da postoji mogućnost da su u blizini južne obale Španije locirali mitski grad Atlantidu, mitsku metropolu za koju se vjeruje da ju je prije više hiljada godina potopio ogromni tsunami.

Kako bi riješio tu višestoljetnu misteriju, tim arheologa radio je dvije godine i koristio se digitalnim mapiranjem, podzemnim radarima, podvodnom tehnologijom i satelitskim fotografijama potopljena grada u blizini Cadiza, u južnom, ali atlantskom dijelu Španije. Tamo, potopljenu u prostranim močvarama nacionalnog parka Donana, stručnjaci smatraju da su pronašli drevnu Atlantidu.

"To je snaga tsunamija", rekao je glavni istraživač Richard Freund, profesor na sveučilištu Hartfordu u Connecticutu. "Teško je razumjeti da val može izbrisati otok promjera sto kilometara", dodao je.

Freund je također rekao da je u središnoj Španiji otkriven i čudan niz "memorijalnih gradova", koje su po uzoru na Atlantidu gradili stanovnici izbjegli s nje. To je naučnicima dalo dodatne dokaze i uvjerenost da su blizu Cadiza pronašli "glavni grad".


Stanovnici Atlantide koji su se uspjeli spasiti pobjegli su na kopno i tamo izgradili nove gradove, rekao je Freund. Otkrića njegove skupine bit će predstavljena u nedjelju navečer u posebnoj emisiji "Tražeći Atlantidu" na televiziji National Geographica.

Iako je nemoguće sa sigurnošću znati da se baš radi o Atlantidi, Freund je rekao da ga je pronalazak spomen-gradova uvjerio da je u pravu. "Pronašli smo nešto što još nitko nije vidio, nešto što nam daje dodatnu vjerodostojnost, posebno u arheologiji, i cijeloj priči daje puno više smisla", rekao je.

Grčki filozof Platon pisao je o Atlantidi prije 2600 godina, opisavši je kao otok smješten ispred "Heraklovih stupova" kako se Gibraltarski tjesnac nazivao u Antici. Koristeći se Platonovim opisima, znanstvenici su su fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana kao najvjerojatniju lokaciju te izgubljene civilizacije.

Freund kaže da su tsunamiji u tom području dobro dokumentirani. Jedan od najvećih, veličine današnje deseterospratnice, pogodio je Lisabon 1755. godine.

Rasprave o tome je li Atlantida uopšte postojala traju hiljadama godina. Platonovi "Dijalozi" iz 360 godine prije nove ere jedini su poznatiistorijski  izvor o tom mitskom gradu. Platon je zapisao da je otok nazvan Atlantida "u jednom danu i noći... nestao u morskim dubinama".

Freund i njegova grupa planiraju dodatna iskapanja na mjestu na kojem vjeruju da se nalazi Atlantida i oko tajanstvenih 200 kilometara udaljenih gradova na španskom kopnu.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak