Na Arktiku nastaje zelena oaza

Radiosarajevo.ba
Na Arktiku nastaje zelena oaza


Arktička regija na sjevernome polu topi se mnogo brže nego očekivano, posljedica tome je rast temperatura od 0.6 stepeni  celzijevih. Naša klima se već mijenja, posebno na Arktiku, gdje se permafrost (zaleđena zemlja) uveliko topi, glečeri povlače a mora leda nestaju. Promjene na Arktiku neće samo utjecati na lokalno stanovništvo, nego na čitavu planetu.

Zbog globalnog zagrijavanja, do 2025. godine na Arktiku će za pedeset posto biti više trave, grmlja i drveća, pišu Nezavisne. Ovo "ozelenjavanje" biće rezultat povećanja srednje svjetske temperature i drugih klimatskih promjena, objašnjavaju naučnici.



Kompjuterski model promjene klime omogućio je naučnicima da potvrde svoje pretpostavke i naprave prognozu. Već za 40 godina karta biljnog svijeta značajno će se razlikovati od današnje. U arktičkim predjelima posljednjih decenija ozelenjavanje se odvija dva puta brže od onog koje je registrovano na planeti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak